Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μισθοί: Διπλός κόφτης στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε ποιοι θα χάσουν χρήματα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Μόνο μερική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων προτείνει η επιτροπή “σοφών”
– Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας και της χώρας γενικότερα θα καθορίζουν τον μισθό
– Τι λέει το πόρισμα των 60 σελίδων που έφτασε με e-mail στα χέρια του Γ. Κατρούγκαλου

Στον αέρα είναι ουσιαστικά τα εργασιακά δικαιώματα όσο η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της κατάστασης στην οικονομία.

Η επιτροπή των σοφών έστειλε το πόρισμα των 60 σελίδων μέσω e-mail στο υπουργείο Εργασίας και με αυτό προβλέπεται μόνο μερική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Κάπως έτσι οι μισθοί παραμένουν λάστιχο καθώς για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο παράγοντες οι οποίοι θα λειτουργούν ως κόφτες για τους εργαζόμενους.

Ο πρώτος κόφτης είναι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας, αλλά και την απασχόλησης που περιορίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού τον οποίο θα διαπραγματεύονται εντός συγκεκριμένου πλαισίου οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ.

Ο δεύτερος κόφτης μπαίνει με τον υπολογισμό της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, αλλά και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Εάν η οικονομική κατάσταση είναι κακή και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες μεγάλες θα μπορεί η επιχείρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα να επιβάλλει μικρότερους μισθούς στους εργαζομένους της, κατά παρέκκλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αλαλούμ στην επιτροπή των σοφών:

Το τι θα ισχύσει τελικά μένει πάντως να φανεί στο μέλλον καθώς σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική τα μέλη της επιτροπής σοφών διχάζονται, άλλοι προτείνουν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή και άλλοι τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, όπως δηλαδή προβλέπει η σημερινή διαδικασία που θεσμοθετήθηκε κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων του δευτέρου μνημονίου.

Ορισμένα μέλη της επιτροπής έχουν την άποψη ότι ο κατώτατος μισθός των νέων, ο οποίος μειώθηκε κατά 32% στην 6η πράξη του υπουργικού συμβουλίου το 2012, θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Άλλα μέλη της επιτροπής προτείνουν τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια, όπως αυτά προσδιορίστηκαν με τις ρυθμίσεις του δεύτερου μνημονίου, δηλαδή στα 510 ευρώ μικτά.

 

  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε