Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ναυάγησε” η πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους – Ετοιμάζει νέο διαγωνισμό η κυβέρνηση

“Ναυάγησε” η πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους – Ετοιμάζει νέο διαγωνισμό η κυβέρνηση

– Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΣΦΑ με μία λιτή ανακοίνωση
– Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως εάν “υπογράφαμε θα μπαίναμε φυλακή”
– Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνεδρίαση των κυβερνητικών στελεχών και ίσως προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός
– Τέσσερις χώρες ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Με μία λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος έριξε βόμβα στην αγορά, ανακοινώνοντας ουσιαστικά το “ναυάγιο” για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ  στους Αζέρους, παρά το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εταιρειών Socar και Snam.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος το κλίμα ήταν εποικοδομητικό στις συζητήσεις, αλλά η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt, παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν πως οι Αζέροι προσέφεραν 260 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν για 400 εκατομμύρια. Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως μία τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο, ενώ χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου σημείωνε με νόημα πως “εάν υπογράφαμε θα μπαίναμε φυλακή”.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του, αναφέρει πως εξετάστηκαν εναλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν και έτσι να έρθει το “ναυάγιο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αυτή την εξέλιξη θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το θέμα μετά το ναυάγιο και πιθανότατα θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για τη ΔΕΣΦΑ από Ιταλούς, Βέλγους, Γάλλους και Γερμανούς.

Μιλώντας μάλιστα στο NewsIt υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως ίσως το “ναυάγιο” να έγινε για καλό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε