Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου Οικονομικών – Τι αλλάζει σε φόρους, παράβολα και μισθούς

Νομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου Οικονομικών – Τι αλλάζει σε φόρους, παράβολα και μισθούς

Με ένα νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, ρυθμίζονται ζητήματα φορολογικά, εισπρακτικά, μισθολογικά του προσωπικού της ΕΥΠ, υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, εκτός έδρας του προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης, μετατάξεων ΦΠΑ και πολλά άλλα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως:

-Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη για την αποφυγή της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών κυρίως επιχειρήσεων.

-Μετατάξεις από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στον μεσαίο αγροεφοδίων, όπως το ηλιοτρόπιο και οι παρασκευασμένες τροφές για ζώα.

-Επέκταση του ακατάσχετου λογαριασμού που ισχύει για τις καταθέσεις στις τράπεζες και στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

-Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή εκπτώσεις για τα έτη για το 2017 και το 2018, των ιδιοκτητών κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό.

-Οι επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα θα καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος σε 6 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από την 31 Ιουλίου.

-Παραχωρήσεις κτιρίων του Δημοσίου σε Δήμους, ώστε να τα αξιοποιούν για δικές τους ανάγκες.

-Το παράβολο από 100 ως 250 ευρώ που οφείλουν να καταβάλουν όσοι έχουν ανασφάλιστα ΙΧ ή μοτοσυκλέτες, ανάλογα με τα κυβικά του οχήματος.

-Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2017 η συνεισφορά που συμφώνησαν να καταβάλουν οι εφοπλιστές για τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

-Καθορίζεται τι είναι υποκατάστημα επιχείρησης για το οποίο καταβάλλεται φόρος επιτηδεύματος. Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο «ως υποκατάστημα, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές καλλιέργειες».

-Καταργείται ο περιορισμός των 60 ημερών για εκτός έδρας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης, καθώς και του προσωπικού της προσωπικής ασφάλειας που τους συνοδεύουν.

-Τίθεται πλαφόν στις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας. Το πλαφόν διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης του υπαλλήλου και καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

-Στο πολιτικό προσωπικό της ΕΥΠ καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και μηνιαίο επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας

-Το πολιτικό προσωπικό της ΕΥΠ εντάσσεται από την 1 Ιανουαρίου 2017 στο ενιαίο μισθολόγιο.

-Η κατάταξη του προσωπικού της ΕΥΠ στα μισθολογικά κλιμάκια γίνεται με βάση τα τυπικά προσόντα, την υπηρεσία στην ΕΥΠ και την προϋπηρεσία που έχουν.

Περιλαμβάνεται επίσης η φωτογραφική διάταξη για την πληρωμή των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ενώ η ρύθμιση αυτή θα ισχύεις για τον πρόεδρο και το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ για τις περιπτώσεις που είτε ασκήθηκαν αγωγές εναντίον, είτε κατηγορήθηκαν για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε