Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο θανάσιμος κίνδυνος για μισθωτούς και συνταξιούχους

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Το σήμα εστάλη. Το θέμα τώρα είναι αν η κυβέρνηση το παρέλαβε, το διάβασε και προπαντός αν το κατάλαβε.

Γιατί η ΕΛΣΤΑΤ, με τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σήμανε συναγερμό. Επίσης η εκτέλεση του προϋπολογισμού, μέχρι τον Απρίλιο, χτύπησε δυνατά την καμπάνα και όχι απλό καμπανάκι.

Το μήνυμα είναι καθαρό. Η οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες των κυβερνώντων. Κι αν αυτό συμβεί οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες.

Ο κίνδυνος που εμφανίστηκε στον ορίζοντα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τα έσοδα είναι το πρώτο άσχημο μήνυμα, πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, δεν είναι τόσο εύκολη και σίγουρη υπόθεση, όσο παρουσιαζόταν ύστερα από την απίστευτη επίδοση του 2016.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε οι πολίτες θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα. Το πρώτο που θα συμβεί είναι να μην εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα, τα οποία όσο κι΄ αν επιχειρεί να τα υποβαθμίσει η αντιπολίτευση, είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια πολίτες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση (εξάλλου στη δημοσκόπηση της Prorata το 39% των ερωτηθέντων τα θεωρεί σημαντικά, παρά την επίθεση απαξίωσης που δέχτηκαν).

Το δεύτερο είναι πως η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Άρα η αύξηση των φόρων θα συμπέσει με τη μείωση των συντάξεων και τότε ποιος είδε την οργή του διπλά χτυπημένου συνταξιούχου και του μισθωτού και δεν τη φοβήθηκε.

Και ασφαλώς, αν αυτό συμβεί, σε πολιτικό επίπεδο, (πράγμα που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες) ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψάχνει να δει γιατί τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώθηκαν.

Γι΄ αυτό λοιπόν κυβέρνηση και υπουργοί ας το πάρουν απόφαση ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε λεπτό, ύστερα από τα δύο σχεδόν χαμένα χρόνια.

Γιατί μόνο αν όλοι ανασκουμπωθούν, θα μπορέσουν να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη της ύφεσης.

Οι προοπτικές υπάρχουν, όπως δείχνει η έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 18,8%.

Συμπέρασμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Οι υπουργοί μπορούν να τις αξιοποιήσουν; Αν κρίνω από τα μέχρι τώρα διετή δείγματα γραφής, μάλλον αρνητική είναι η απάντηση, εκτός κι΄ αν κάνουν τη μεγάλη έκπληξη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε