Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Οι Σουηδοί πληρώνουν παραπάνω φόρους και έχουν και κέρδος!

Οι Σουηδοί πληρώνουν παραπάνω φόρους και έχουν και κέρδος!

Αυτό που συμβαίνει στην Σουηδία φαντάζει εξωγήινο. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Η Σουηδία για το 2016 βρέθηκε με πλεόνασμα σχεδόν 9 δις ευρώ. Πως συνέβη αυτό;

Οι Σουηδοί πληρώνουν παραπάνω φόρο από αυτόν που τους αναλογεί; Βίτσιο; Όχι βέβαια. Λεφτά θέλουν να βγάλουν.

Και εξηγούμαστε: Εδώ και δύο χρόνια, οι καταθέσεις στις τράπεζες όχι μόνο δεν αποδίδουν τίποτα, αλλά στοιχίζουν κιόλας, αφού τα επιτόκια είναι αρνητικά. Το σουηδικό δαιμόνιο βρήκε λοιπόν έναν άλλο τρόπο για να βγάλει λεφτά.

Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία, εάν το ποσό που καταθέτει κάθε φορολογούμενος στο κράτος αποδειχθεί υψηλότερο από τον φόρο που του αναλογεί, τότε το κράτος υποχρεούται να επιστρέψει το υπερβάλλον ποσό με τόκο και ο τόκος αυτός ξεκινάει από 0,56%.

Έτσι, μόνο για το 2016, οι αρχές εκτιμούν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στους φορολογουμένους (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) περίπου €3,3 δισεκατομμύρια!

«Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για αυτό, είναι αποτέλεσμα της σημερινής κατάστασης των επιτοκίων» δήλωσε, στους Financial Times, o Μάρτεν Μπέλεραπ, επικεφαλής μελετών στο γραφείο προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από euronews.com

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε