Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρύθμιση “ανάσα” για χρέη επιχειρήσεων σε εφορία, Ταμεία, τράπεζες – Προβλέπεται ακόμη και “κούρεμα”

Ρύθμιση “ανάσα” για χρέη επιχειρήσεων σε εφορία, Ταμεία, τράπεζες – Προβλέπεται ακόμη και “κούρεμα”

Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες θα επιχειρήσουν να δώσουν ανάσα σε βιώσιμες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κάθε κατηγορίας δραστηριότητας με χρέη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit.gr της περασμένης εβδομάδας, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των επιχειρήσεων που κρίνονται ως βιώσιμες.

Γιατί, όπως εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί η εφορία να δώσει ανάσα, αλλά η επιχείρηση να πνιγεί από τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία πηγή τις τράπεζες. Συνεπώς μία συνολική αντιμετώπιση είναι αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη. Μάλιστα, πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα και κούρεμα.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι το κούρεμα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αφορά την βασική οφειλή, αλλά τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, ενώ όσον αφορά στο χρέος προς τις τράπεζες θα εξετάζεται ακόμα και το κούρεμα του κεφαλαίου.

Πάντως, οι τελικές ρυθμίσεις θα εξαρτηθούν και από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία πολλά εμπόδια βάζουν σε ρυθμίσεις και κίνητρα, προτάσσοντας ένα δήθεν ηθικό στοιχείο. Παράδειγμα το νομοσχέδιο για την επιστροφή των κεφαλαίων μέσω της αυτοδήλωσης το οποίο κινδυνεύει να αποδειχτεί γράμμα κενό περιεχομένου, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια δεν συνηγορούν σε κίνητρα ικανά να δελεάσουν εκείνους που έχουν το μαύρο χρήμα στο εξωτερικό ή τα σεντούκια.

Στις ρυθμίσεις για εφορία, ταμεία και τράπεζες η τελική οφειλή που θα προκύπτει θα καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις ανάλογες με το ύψος της οφειλής, αλλά κυρίως τις δυνατότητες της επιχείρησης να πληρώνει τη δόση, γιατί όπως προαναφέρθηκε ο στόχος είναι να διευκολυνθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Και όπως αναφέρει η εφημερίδα Αγορά σε σημερινό (Σάββατο 11.06.2016) της δημοσίευμα, οι δέος εις της ρύθμισης θα είναι τουλάχιστον 24 χωρίς να αποκλείονται περισσότερες αν το επιτρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε