Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σοκ από ευρωπαίο αξιωματούχο! Χωρίς ΔΝΤ, ποσοτική χαλάρωση γιοκ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Απίθανο, αν και νομικά εφικτό, χαρακτήρισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος όταν ερωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενο.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το νέο κρίσιμο Eurogrοup της 15ης Ιουνίου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, να ενταχθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα δανείου αλλά με stand by arrangement. Με άλλα λόγια, θα γίνουν εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος είπε ότι αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος και προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε στις 15 Ιουνίου σε απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Χαρακτηριστικά τόνισε: “Η τεχνική αξιολόγηση έχει κλείσει, είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν έως τις 15 Ιουνίου”. Διευκρίνισε πάντως ότι η δόση δεν θα είναι 10 δισ. ευρώ, θα είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει κι ένα ποσό για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες (arrears) το οποίο μπορεί να σπάσει και στα δυο, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Όταν ρωτήθηκε για τους φόβους που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους και επιστροφή στις αγορές δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία και να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ο ίδιος είπε ότι ο στόχος για 2% ανάπτυξη φέτος έχει χαθεί λόγω του κακού πρώτου τριμήνου, αλλά τόνισε ότι ακόμη και χωρίς τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί.

Πηγή: capital.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε