Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο στόχαστρο της εφορίας οι επιχειρήσεις με έδρα σε Κύπρο, Βουλγαρία και άλλες χώρες με χαμηλούς φόρους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Όποιος δημιούργησε εταιρεία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, αλλά η δραστηριότητα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ελλάδα, ας ετοιμάζεται να πληρώσει.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έβαλε στο στόχαστρο αυτές τις επιχειρήσεις. Ηδη έχει πληροφορίες για 13.000 από αυτές και έχει αρχίσει να κάνει ελέγχους για να διαπιστώσει αν παραβιάζονται οι νόμοι και κακώς πληρώνονται φόροι στις χώρες που έχει την έδρα της η επιχείρηση.
Κι΄ αυτό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία αν η επιχείρηση έχει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και διευθύνεται από την Ελλάδα, τότε οι φόροι πρέπει να πληρωθούν εδώ και επομένως είναι ανάλογοι των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στη χώρα μας.
Βεβαίως, υπάρχουν και επιχειρήσεις με έδρα στο εξωτερικό με τη διοίκηση να είναι εγκατεστημένη στη χώρα μας, αλλά η παραγωγική δραστηριότητα γίνεται στο εξωτερικό.
Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα και οι φόροι πληρώνονται στην έδρα της επιχείρησης, δηλαδή στη γειτονική χώρα με τη χαμηλή φορολογία.
Οι υπόλοιποι μόλις εντοπιστούν θα κληθούν και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, οι οποίοι είναι ίσοι με το φόρο που ίσχυε στην Ελλάδα το χρόνο που γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση.
Να υπενθυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κύμα δημιουργίας επιχειρήσεων σε Βουλγαρία και Κύπρο κυρίως με σκοπό την αποφυγή πληρωμής των υψηλών φόρων που ισχύουν στη χώρα μας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε