Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Συντάξεις: Κόφτης και μειώσεις

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Ο κόφτης που λίγο έλειψε να ξεχάσουμε είναι εδώ και μάλιστα επανήλθε επισήμως με τη… βούλα του ίδιου του υπουργού των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τις συντάξεις όμως είναι περισσότερες από μια και η νέα χρονιά φαίνεται ότι κρύβει πολλούς κινδύνους για τους συνταξιούχους, ειδικά για τους παλιούς.

Στην επιστολή αναφέρεται του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως “σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%), τότε οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016”.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο κίνδυνος καθώς το ΔΝΤ επανέρχεται και επιμένει στις περικοπές των συντάξεων. Ο συνδυασμός πλεονασμάτων και περικοπών ειδικά στο θέμα των συντάξεων δεν αφορά μόνο στα χρήματα που ήδη δόθηκαν, αλλά και σε εκείνα που θα απαιτηθούν για τα πλεονάσματα και έτσι επανέρχεται στο τραπέζι η πρόταση του ΔΝΤ για περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Απ’ την προσωπική διαφορά το όφελος για τα κρατικά Ταμεία θα είναι μεγάλο, ωστόσο αυτή θα σημάνει μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από 10% ως και 36%.

Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “καμία νέα δέσμευση» της Κυβέρνησης δεν υπήρξε μέσω της επιστολής με την οποία «ξεπάγωσαν» οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος”. Ο χρόνος θα δείξει…

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε