Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα αγκάθια του σημερινού Eurogroup

Τα αγκάθια του σημερινού Eurogroup

Η διάσωση των ισπανικών τραπεζών, η ελληνική κρίση και το πόκερ για κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου των υπoυργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι υπ. Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής στη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, ανοιχτές παραμένουν ορισμένες λεπτομέρειες του προγράμματος όπως και το ακριβές ύψος της βοήθειας που αναμένεται «να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ». Το θέμα θα απασχολήσει και νέα συνάντηση των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης εντός του Ιουλίου.

Το σημερινό Eurogroup θα απασχολήσουν και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα η απευθείας χρηματοδότηση τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα κεντρικής επιτήρησης του τραπεζικού τομέα που δεν αναμένεται ωστόσο πριν το τέλος του 2013, όπως εκτιμούν αναλυτές. Το όργανο αυτό δεν θα λειτουργήσει εντός του 2012, εκτίμησε χθες και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, «βυθίζοντας» τις ισπανικές ελπίδες για γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί και η πρώτη αξιολόγηση της Τρόικας για την Ελλάδα. «Οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής δεν είναι διαπραγματεύσιμοι, ο δρόμος που οδηγεί προς τα εκεί όμως είναι» εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, που αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα τον Αύγουστο.
Τους υπουργούς Οικονομικών θα απασχολήσει και η προσφυγή της Κύπρου στους μηχανισμούς διάσωσης.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε