Τρίτη, 21 Μαΐ
27oC Αθήνα

Το γερμανικό “καρότο” για να κλείσει η αξιολόγηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ανοιχτό είναι το θέμα όχι μόνο της αλλαγής του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και των μέτρων, καθώς και του μείγματος της πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019 και μετά. Και είναι αυτό ένα γερμανικό καρότο για να κλείσει τώρα το σκέλος των μέτρων και των αντίμετρων για μετά το 2018.

Την εκτίμηση αυτή κάνει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και τις δηλώσεις Σόιμπλε.
Και εξηγούσε: Στην περίπτωση που τελικά πάρουμε τώρα μέτρα 2% του Α.Ε.Π. για μετά το 2019, αυτό σημαίνει ότι ικανοποιούμε την απαίτηση του Δ.Ν.Τ. το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Η διαφορά, πρόσθεσε, από την απαίτηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούσε ο Σόιμπλε είναι τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ για τα οποία επιμένει ακόμα και τώρα το Δ.Ν.Τ. παρά την επιμονή της κυβέρνησης τα χαμηλώσουν στο 1,5% του Α.Ε.Π. ή 2,7 δις ευρώ όπως είχε γράψει το newsit.gr.
Συνεπώς τόνιζε αν τα πρωτογενή πλεονάσματα μειωθούν στο 2,7% όπως ανέφερε ο Σόιμπλε στις συνεντεύξεις τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, τότε ανοίγει το θέμα για μείωση των μέτρων μετά τη λήξη του μνημονίου αυτού δηλαδή μετά το 2018.
Συνεπώς αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μειωθεί σε 2,7% ή 2,5% αντί για 3,6 δις. μέτρα που τώρα απαιτούνται η διαφορά θα ανάμεσα στα δύο μέρη σε 1,2% ή 1% δηλαδή 2 ως 2,2 δις. Ευρώ.
Και επειδή όπως φαίνεται αυτό θα συμφωνηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018, είναι συνεπώς πολύ λογικό να αναπροσαρμοστούν τότε και τα μέτρα για την περίοδο μετά το 2019.
Κάποιες πληροφορίες που έλεγαν πως το Βερολίνο ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσουν μία συμφωνία τώρα με μέτρα 2% και να ξαναδούν το θέμα μετά το 2000 μετά τις γερμανικές εκλογές Όταν θα συζητηθούν και τα μέτρα για το χρέος και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έγινε ακατόρθωτο να επιβεβαιωθούν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε