Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

'Εξι σαλιγκάρια κάνουν την Αγία Πετρούπολη ν' αναπνέει

'Εξι σαλιγκάρια κάνουν την Αγία Πετρούπολη ν' αναπνέει
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.01.2011 | 18:01
Πρώτη δημοσίευση: 18.01.2011 | 17:55

Έξι υπερμεγέθη σαλιγκάρια χρησιμοποιούνται σε σταθμό καθαρισμού υδάτων στην Αγία Πετρούπολη για να μετράται η ατμοσφαιρική μόλυνση που δημιουργείται από τη λειτουργία του εργοστασίου.

Τρία σαλιγκάρια αφρικανικού τύπου, της οικογένειας Αχατίνα, στα οποία έχουν συνδεθεί μηχανισμοί με οπτικές ίνες προκειμένου να ελέγχονται οι καρδιακοί παλμοί τους και η κινητική τους δραστηριότητα, εισπνέουν τον αέρα και τα αέρια που εκλύονται από το εργοστάσιο αυτό και άλλα τρία σαλιγκάρια, που διαθέτουν τα ίδια μηχανήματα, αναπνέου αέρα χωρίς τους συγκεκριμένους καπνούς,

Τα είδος αυτό από τα σαλιγκάρια, που μπορούν να φθάσουν σε μήκος και τα 20 εκατοστά, επελέγη διότι μπορούν να αναπνέουν με τους πνεύμονες--όπως ακριβώς και το ανθρώπινο είδος--και διαθέτουν ένα κέλυφος στο οποίο μπορούν να προσαρμοσθούν τα μηχανήματα χωρίς να βλάπτουν τα ζώα.

Τα μαλάκια έχουν τοποθετηθεί σε ένα ανοικτό κιβώτιο, όπου επιμειγνύονται ο αέρας του περιβάλλοντος και οι καπνοί. Όσο περισσότερο μολυσμένος είναι ο αέρας, τόσο περισσότερο επιταχύνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή τους, τονίζει η Παπόβα.

Για να πραγματοποιηθούν οι μετρήσεις, τα μαλάκια τοποθετούνται πάνω σε ένα μπαλόνι που επιπλέει στο νερό ενός κιβωτίου στο οποίο έχει μετακενωθεί ηλεγμένος αέρας.

Τούτη δεν πρόκειται για την πρώτη εμπειρία τέτοιου τύπου για τη Βόντακαναλ. Η επιχείρηση είχε χρησιμοποιήσει το 2005 καραβίδες για να ελέγχει την ποιότητα του νερού στον ποταμό Νέβα. Η καρδιά αυτών των μαλακίων κτυπά γρηγορότερα όταν το περιβάλλον τους είναι μολυσμένο.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook