Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Άγρια επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ και Σόιμπλε! “Μην παίζετε με τη φωτιά! Άνγκελα, μάζεψέ τον”!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Μετά -και- το χθεσινό ναυάγιο στο μίνι Eurogroup, ήρθε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα και ήταν όπως την περιμέναμε: Σφοδρότατη!
– Τελεσίγραφο στο ΔΝΤ: “Δεν έχετε το θάρρος να πείτε τι συμβαίνει στον Σόιμπλε”!
– Έκκληση στη Μέρκελ να… μαζέψει τον υπουργό της ο οποίος “σταθερά υποτιμάει την Ελλάδα”
– “Η αξιολόγηση θα κλείσει και κάποιοι θα απογοητευτούν”
– “Πυρά” σε Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ – Όλα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Για μία ακόμη φορά δεν βγήκε “λευκός καπνός” στο χθεσινό μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες και πλέον τα περιθώρια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στενεύουν επικίνδυνα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για “πρόοδο“, ωστόσο κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει όσο συνεχίζονται “οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ“.

Αντεπίθεση Τσίπρα με πυρά προς πάσα κατεύθυνση!

Αυτές οι δύο -σχετικά αντιφατικές- αναγνώσεις, δείχνουν πως έχουμε ακόμη δρόμο για την πολυπόθητη συμφωνία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα, μέσα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή ομιλία αναμένονταν ως μια μορφή απάντησης του πρωθυπουργού στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και τελικά αυτό όντως έγινε. Και μάλιστα με τρόπο σκληρό, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΔΝΤ πως… φοβάται να πει τη γνώμη του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προτιμά να αφήνει την εικόνα πως η Ελλάδα καθυστερεί.

Τα “πυρά” του Αλέξη Τσίπρα, όμως, δεν στράφηκαν μόνο προς… Ουάσινγκτον μεριά, αλλά και προς το Βερολίνο. Και συγκεκριμένα προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να… μαζέψει τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε, παρομοιάζοντάς τον με “τον πυρομανή που παίζει με σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά”!

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό, ήταν αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για την δική του, προσωπική πεποίθηση, τόνισε πως θεωρεί ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πακέτο διάσωσης

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να λείψει από το “κάδρο” της επίθεσης, με τους χαρακρητισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να είναι ιδιαίτερα σκληροί.

“Τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ – Η αξιολόγηση θα κλείσει”

“Όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη, αδύναμη, ανίσχυρη, τόσο θα ενισχύονται οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού.Η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Η κρίση είναι παρελθόν” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

“Το 2017 θα είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την Ευρώπη” τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι “για πρώτη φορά κλονίζεται η ευρωαντλαντική σχέση και ο προσανατολισμός της”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Τσιπρας υπογράμμισε ότι “όσο και αν το απεύχονται η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά. Χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και σε θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σήμερα βλέπουμε στην Ευρώπη ότι οι ακραίες νεοφιλελευθερες δυνάμεις χάνουν έδαφος και δεν κερδίζουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη νέα αυτή πραγματικότητα αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό”.

Τελεσίγραφο σε ΔΝΤ!

“Οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την εντυπωσιακή υπερκάλυψη των στόχων” είπε ακολούθως ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει: “Κι έτσι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δυσκολεύονται. Η δυσκολία αυτή είναι η ίδια η πραγματικότητα. Επικαλούνται στοιχεία ότι δεν είναι έγκυρα. Αυτό το επεσήμανε και η Κομισιόν.

Αυτό που περιμένουμε και μάλιστα το γρηγογότερο δυνατόν, είναι να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δε μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση. Τι να συζητάμε; Επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα: Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή της Ευρώπης. Όποιοι παίζουν παιχνίδια, να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά“.

Μήνυμα σε Μέρκελ για Σόιμπλε: Μάζεψέ τον!

Στη συνέχεια ήρθε η επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρωθυπουργός τόνισε: “Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Θέλω να παρακαλέσω θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της από το να συνεχίσει τις υποτιμητικές αναφορές για την Ελλάδα. Και τις αναφορές ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν ξέρω αν η ακροδεξιά άνοδος επηρεάζει το κόμμα τους αλλά δεν μπορούν οι εκλογές να επηρεάζουν τις εξελίξεις”.

Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία (σ.σ. τον Σεπτέμβριο του 2017) και την δημοσκοπική άνοδο του Μάρτιν Σουλτς που “κατεβαίνει” -με αξιώσεις όπως φαίνεται- απέναντι στη Μέρκελ.

Τί θα κάνει ο Μητσοτάκης στη Γερμανία;

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Κυριακή 12.02.2017.

Τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: “Ακούω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συναντηθεί με Μέρκελ – Σόιμπλε. Δεν ξέρω τι θα τους πει. Ξέρω ότι δεν θα τους πει για την έκδοση του κυρίου Χριστοφοράκου. Για την οικονομία δεν ξέρω τι θα πει, δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου.

Το μόνο που ξέρουμε για την αξιολόγηση είναι αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ότι δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να έρθουν στα πράγματα. Με αυτή την ατζέντα ταξιδεύει στη Γερμανία ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό να το λάβει υπόψιν ο ελληνικός λαός. Το ποιός παλεύει για την έξοδο από την κρίση και ποιός δίνει διαπιστευτήρια υποταγής. Είναι οι μόνοι που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις“.

“Μήνυμα” στο ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: “Οφείλουν να κοιτάξουν τι συμβαίνει. Όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάνει βήματα μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ όμως επιμένει να θέλει να είναι στην Ελλάδα η ουρά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Είχε πολλές ευκαιρίες να πάρει αποστάσεις από τις περιόδους διακυβέρνησης και όσα φόρτωσαν στον ελληνικό λαό. Ο εκλογικός νόμος, το θέμα της διαπλοκής, η διαπραγμάτευση, είναι μερικά παραδείγματα. Επιμένει όμως σε μια αδιέξοδη εμμονή. Τα πράγματα αλλάζουν. Θα είναι σε λίγο στην Ευρώπη οι μόνοι που επιμένουν σε μια συνεργασία με τη Δεξιά. Που συνδυάζει την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη με την ακροδεξιά ρητορική του κ. Γεωργιάδη“.

“Έξω ο κάθε πονηρούλης”!

Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε και ένα μήνυμα και για το εσωτερικό του κόμματος, λέγοντας: “Δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Κανένας πονηρούλης δε θα αφήσουμε να χρησιμοποιεί κάποιο νομομοφανή τρόπο για ίδιον όφελος. Σας καλώ να μη δείξουμε καμία ανοχή. Δεν αναφέρομαι σε πεπραγμένα. Αλλά και μόνο που σκέφτηκαν κάποιοι να προσβάλουν τους ηθικούς κώδικες της Αριστεράς, δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό τίτλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε