Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Άγρια κόντρα Διαμαντοπούλου με Τσίπρα για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Μετά τον κ. Πάγκαλο τώρα και η υπουργός Παιδείας βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Τσίπρα.

Τη διαμαρτυρία του για τα «μαθήματα αριστεροφροσύνης της κας Διαμαντοπούλου στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ», εξέφρασε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας προς την υπουργό Παιδείας, πως «με όσα διαπράττει τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνησή σας και το υπουργείο σας, δεν θα έπρεπε να είχατε το θράσος να μιλάτε για αριστερά, εσείς που έχετε πάρει διαζύγιο με την ίδια την ιστορία σας, που δράτε ως βασιλικότεροι του βασιλέως, ως οι φανατικότεροι υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού».

«Σήμερα το πρωί, άκουσα ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια κυνική ομολογία, ότι δεν ακολουθείτε εντολές, αλλά παίρνετε τα μέτρα που παίρνετε επειδή τα πιστεύετε – και πως ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση, θα έπρεπε να τα πάρετε, γιατί έτσι έρχεται πιο κοντά η Ελλάδα του μέλλοντος. Δεν υπάρχει πιο κυνική ομολογία» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το χώρο της παιδείας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις κατηγορίες του επικαλούμενος τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις σχολείων, που «ισοδυναμούν με αφανισμό της εκπαίδευσης» και «απώλεια της ελπίδας για χιλιάδες μαθητές της περιφέρειας, προκειμένου να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη».

«Με την ίδια σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε την περιφέρεια, αντιμετωπίζετε και τις εργατουπόλεις των αστικών κέντρων. Είναι αδιανόητο το πόσο σκληρά ταξική και ανάλγητη είναι η πολιτική σας. Όταν μια εξουσία καταργεί 5 νυκτερινά και συγχωνεύει 16, στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι προφανές ποια πλευρά έχετε επιλέξει» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, «το επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα» είναι τετριμμένο – και παραπέμπει σε συμπεριφορές κατά την περίοδο σκοτεινών χρόνων, όπου κάποιοι προσπαθούσαν να εξωθήσουν την δημοκρατική Αριστερά εκτός νομιμότητας». Ευθύνες τέτοιες απέδωσε ο κος Τσίπρας στον Θ. Πάγκαλο, αλλά και στην υπουργό, για τα όσα είπε περί «Αριστεράς του μπάχαλου και της ανομίας», καλώντας την να ανακαλέσει.

«Βεβαίως να ανακαλέσω, αν καταδικάσετε εκείνους τους συνδικαλιστές, που μπήκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης, έσπασαν τα έπιπλα και εξύβρισαν με τον πλέον χυδαίο τρόπο τον περιφερειακό διευθυντή και τους υπαλλήλους» απάντησε η κα Διαμαντοπούλου. «Αυτός ο φόβος που έχετε, ότι μπορεί να υπάρξουν πράγματα στην κοινωνία που κανείς δεν θα ήθελε να τα δει, είναι ο φόβος ο δικός μας. Γι’ αυτό και η αντίδραση και η αποδοκιμασία, πρέπει να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο. Γιατί αν το παιδί βλέπει ως πρώτη αντίδραση του εκπαιδευτικού την κατάληψη ή την απεργία πείνας – αν όλα παραπέμπονται σε έναν αυτοματισμό βίας και κατάργησης του αντιπάλου, τότε αυτά θυμίζουν όντως, σκληρές, φασιστικές αντιλήψεις».

«Αναφέρεστε σε περιστατικά που δεν γνωρίζουμε καν» ανταπάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιφυλασσόμαστε – αλλά αν αποδειχθεί ψευδής η καταγγελία σας για πέμπτη φορά μετά τις τέσσερις του κου Πάγκαλου, τι θα κάνετε; Αυτό που ξέρω, είναι ότι η πολιτική σας προκαλεί αντιδράσεις αυθόρμητες, γιατί είναι βίαιη η πολιτική σας. Την βία ο χώρος μου δεν την ασπάζεται, αλλά είναι πολύ πιο βίαιη η δική σας συμπεριφορά» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την αντιπαράθεση, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι στην διαδικασία της συγχώνευσης, «όπου διαπιστωθούν παιδαγωγικά λάθη, θα διορθωθούν». Κατά τα άλλα, «εσείς μπορεί να μεγαλώσατε σε πόλη, αλλά εγώ έχω μεγαλώσει σε τέτοια σχολεία. Δεν είναι τόσο απλό να βρίσκονται έξι παιδιά σε μια τάξη με έναν δάσκαλο. Κοινωνικοποιούνται έτσι τα παιδιά; Είναι ταξική πολιτική να παίρνουμε 14 παιδάκια από ένα χωριό και 12 από το διπλανό σε ένα σχολείο; Και τα εσπερινά, είναι μονάχα μέσα στις ίδιες πόλεις. Πού είναι το τρομερό να συνενώνονται 60 μαθητές από ένα εσπερινό σχολείο με 93 από ένα άλλο μέσα σε ένα λύκειο που θα έχει πλέον, πολύ περισσότερες δυνατότητες;»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε