Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αλέξη ιδού ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τώρα που κόπασαν οι φαιδρές ανακοινώσεις για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ας επιχειρήσουμε μερικές ψύχραιμες παρατηρήσεις.

Παρατήρηση 1η: Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι σαφώς καλύτερα των αναμενόμενων.
Παρατήρηση 2η: Πιο σημαντική είναι η αναθεώρηση της ύφεσης του πρώτου τριμήνου από 1,4% σε 0,8%, γιατί πρόκειται για επίδοση που επιτρέπει να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα από ύφεση 0,3% στο τέλος του χρόνου.
Παρατήρηση 3η: Η κυβέρνηση δεν πήρε καμία ουσιαστική απόφαση χάρη στην οποία η οικονομία πέτυχε τα αποτελέσματα που είδαμε.

Η τρίτη παρατήρηση είναι και η πιο σημαντική. Γιατί; Διότι αποκαλύπτει πως υπάρχει ένας δυναμισμός στην οικονομία, ο οποίος αν υποστηριχτεί με τις κατάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις, τότε θα δούμε πράγματα που τώρα δεν πιστεύουμε. Με τις κατάλληλες αποφάσεις η οικονομία θα γίνει τούρμπο, υποστηρίζει πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Και ο άνθρωπος κάτι γνωρίζει, αφού εμπλέκεται άμεσα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει:
1ον) Οι υπουργοί να σταματήσουν να σπεύδουν βραδέως και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.
2ον) Υπουργοί να απαλλαγούν απο ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και να πάρουν αποφάσεις που προωθούν τις επενδύσεις.
3ον) Υπουργοί να πετάξουν στη θάλασσα το βαρίδι του κρατισμού και να σταματήσουν να υπερασπίζονται, ενδεχομένως και χωρίς να καταλαβαίνουν, ένα διεφθαρμένο κρατικό μόρφωμα.
4ον) Υπουργοί να πάψουν να κάνουν δηλώσεις με τις οποίες τορπιλίζουν το οικονομικό κλίμα.
5ον) Η αντιπολίτευση να πάψει να μηδενίζει τα πάντα και να καταστροφολογεί, γιατί όχι μόνο τορπιλίζει το κλίμα, αλλά διαψεύδεται κιόλας.
6ον) Να παταχθεί η γραφειοκρατία και να γκρεμιστεί το δημόσιο διαφθορείο.
7ον) Να προστατευθεί το κοινωνικό κράτος και οι πλέον αδύναμοι πολίτες, γιατί έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες χωρίς κοινωνική προστασία δεν έχουν βίωσιμη και διαρκή ανάπτυξη.
8ον) Να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και επιπλέον να δοθεί συνταγματική προστασία στους επενδυτές από φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως γίνεται με τον αναπτυξιακό νόμο.

Όλα τα προαναφερόμενα είναι ρεαλιστικά και εφικτά. Απλή πολιτική βούληση χρειάζεται. Και τότε θα δούμε την οικονομία να γίνεται Τούρμπο, την ανεργία να μείωνεται, τη φτώχεια να περιορίζεται, τα εισοδήματα να αυξάνονται και τη χώρα να ξεπερνάει την κρίση και να βγαίνει από τα μνημόνια.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν οι φανατικοί κρατιστές ότι το κράτος είναι μπατιρημένο και δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και όσα προαναφέρθηκαν, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει και η κυβέρνηση να ανακτά τη χαμένη αξιοπιστία της.

Όσο ο ανιστόρητος κρατισμός κυριαρχεί, τόσο θα απαξιώνεται και η κυβερνητική αξιοπιστία, ελλείψει ικανοποιητικών επιδόσεων της οικονομίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε