Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Άρση του καμποτάζ και άνοιγμα επιχείρησης με κεφάλαιο ένα ευρώ αποφάσισε το Υπουργικό!

eurokinissi

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπτυξιακός νόμος. Μείωση για επενδύσεις φαστ τρακ αλλά και πλήρης απελευθέρωση του καμποτάζ.

Στην έγκριση του νέου αναπτυξιακού νόμου προχώρησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο αναπτυξιακό νόμος προβλέπει:

– Την μείωση για επενδύσεις φάστ τρακ από τα 250 στα 120 εκατομμύρια. Αν όμως πρόκειται για βιομηχανίες τότε το όριο πέφτει στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
– Προωθείται η πλήρης απελευθέρωση του καμποτάζ. Σκοπός είναι η ενίσχυση της κρουαζιέρας, με την κατάργηση όλων εκείνων των ρυθμίσεων, που δεν προστάτευαν το δημόσιο συμφέρων αλλά αντιθέτως λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού της χώρας. (Διαβάστε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το θαλάσσιο τουρισμό)
– Απλοποιούνται οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία σε ότι αφορά τις αρχαιολογικές έρευνες που “καθυστερούσαν” στην υλοποίηση επενδύσεων
– Δημιουργείται φορέας ελέγχου ποιότητας βιομηχανικών προϊόντων
– Δημιουργείται μια νέα εταιρεία που θα λέγεται Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταρεία (ΙΚΕ) και θα αφορά κυρίως νέους επιχειρηματίες ενώ αρχικό κεφαλαίο ορίζεται το ένα ευρώ!
– Δημιουργούνται one stop shops για εξαγωγικές εταιρείες

Όπως είπε ο κ.Χρυσοχοϊδης το 2011 οι εξαγωγές έφτασαν τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2012 προβλέπεται να φτάσουν τα 30 δισ. Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ ξεπεράσαμε τους στόχους του μνημονίου καθώς σύμφωνα με τον υπουργό η απορρόφηση των κονδυλίων έφτασε στα 4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο είπε ότι σε αυτό θα υπάρχει ειδική διάταξη ώστε να εφαρμοστεί πλέον στην πράξη το άνοιγμα των επαγγελμάτων χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης ο κ.Βενιζέλος είπε ότι την Δευτέρα θα στείλει επιστολή στα κόμματα προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το εθνικό φορολογικό.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι: “Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Πρόκειται όμως και για μέτρα που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, μέτρα τα οποία τα χρειάζεται η οικονομία είτε έτσι είτε αλλιώς, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων”.   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε