Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Δ. Αβραμόπουλος: Ειδική επιτροπή για τη διαμόρφωση νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής

Δ. Αβραμόπουλος: Ειδική επιτροπή για τη διαμόρφωση νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής

Όλα όσα ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων του Α. Σαμαρά.

Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχει ιστορική αποστολή και είναι η πρώτη μετά τη μεταπολίτευση που έχει σκοπό να υπερβεί διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, παλεύοντας για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ανέφερε στη ομιλία του στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο επαίτης χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά πρέπει να συνδιαμορφώσει εξελίξεις αξιοποιώντας στα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα.

«Η ζημιά που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στην εθνική μας υπερηφάνια, μας προσβάλλει, μας αδικεί και πρέπει να τελειώσει εδώ. Διότι υποσκάπτει τις προσπάθειες της πατρίδας μας για αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, αφαιρεί ισχύ από την εξωτερική πολιτική. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση το υπουργείο εξωτερικών δεσμεύεται ότι θα παλέψει και θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του για την παγκόσμια ανάδειξη της αληθινής Ελλάδας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ανθρώπους της διανόησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό προκειμένου να γίνει μία σε βάθος μελέτη για το νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα στον κόσμο και για να τεθούν οι βάσεις και οι κατευθύνσεις για ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Με τα δεδομένα αυτά μάλιστα κάλεσε όλες τις πλευρές να βάλουν πίσω τη φοβική εσωστρεφή ματιά της μεταπολίτευσης.

Το Κυπριακό αποτελεί πρωταρχικό εθνικό θέμα αλλά τη στιγμή αυτή βρίσκεται πάλι σε τέλμα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας την μονομερή στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την προεδρία που ασκεί σήμερα η Κύπρος στην ΕΕ. Εμμένουμε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, είπε ο υπουργός. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά «πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να διατηρεί το casus beli. Η απειλή αυτή πρέπει να αρθεί».

Ο υπουργός είπε ότι είναι απαραίτητη η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες μας και χαρακτήρισε προτεραιότητα τον καθορισμό της ΑΟΖ και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Σε ότι αφορά στη FYROM είπε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων διολισθαίνει με στάση αδιαλλαξίας επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών σχέσεων και ευχόμαστε να κυριαρχήσουν οι φωνές της σύνεσης, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Με την Αλβανία υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή προοπτική ενώ η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, είπε ακόμη ο υπουργός.

Στρατηγική προτεραιότητα, χαρακτήρισε ο κ. Αβραμόπουλος την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι θα επιδιώξουμε την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς ενεργειακό, πολιτιστικό κλπ προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθούν περισσότερο εμπορικές σχέσεις με την Ασία.

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η πολιτική για την Ομογένεια αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και προτεραιότητα ζωτικού χαρακτήρα για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για το λόγο αυτό δημιουργούνται νέα δίκτυα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και εισάγονται πολιτικές ενίσχυσης των ιστορικών καταβολών και της εθνικής ταυτότητας των Ομογενών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 9 βήματα του Α. Σαμαρά για έξοδο της χώρας από την κρίση – Εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε