Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Εκλογές – Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα: Δεν είμαστε φίλοι! Έχεις καθεστωτική αντίληψη!

Εκλογές – Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα: Δεν είμαστε φίλοι! Έχεις καθεστωτική αντίληψη!

– Πολώνεται ακόμη περισσότερο το κλίμα ενόψει εκλογών
– Για θεσμική απρέπεια κατηγορεί τον πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία
Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να συναντήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών
– Κυβερνητικές πηγές: Δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν για σχηματισμό κυβέρνησης
– Νέα Δημοκρατία: Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές!

Ο πολιτικός πολιτισμός εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα. Όχι μόνο εξαιτίας της πρωτοφανούς και δημόσιας “σφαγής” ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής που ανταλλάσσουν επιστολές με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Η πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν θέμα χρόνου να… φουντώσει. Είχε διαφανεί αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και την παραίτηση της κυβέρνησης με τους χαρακτηρισμούς του προέδρου της ΝΔ κατά του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε… ψευτράκο και πονηρούλη.

Και σαν να του το κρατούσε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν την Κυριακή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να συναντηθούν στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που του έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αρνήθηκε να τον δει. Και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του… πολιτικού μας πολιτισμού.

“Δεν είμαστε φίλοι”

Η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε θυμό στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Αρχικά, κύκλοι του κόμματος έκαναν λόγο για “θεσμική απρέπεια” του κ. Τσίπρα. Λίγο μετά, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση, με τη Συγγρού να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για καθεστωτική αντίληψη.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, στο τηλεφώνημα του κ. Μεϊμαράκη ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως “δεν θέλει να τον δει”. “Δεν πρόκειται να κοινωνικές και πολιτικές επαφές”, αναφέρει η ανακοίνωση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως “συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη” και πως “έχει μείνει στο χθες”.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι “δεν θέλει να τον δει”.
Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές.
Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη.
Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών.
Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης.
Έχει μείνει στο χθες
».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά η απάντηση που θα πάρει αναμένεται να είναι ίδια με εκείνες του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Λαϊκής Ενότητας: όχι. Και έτσι, το πιθανότερο τη Δευτέρα θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή, την οποία ακολούθως θα πάρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Κυβέρνηση: Δεν ήταν σκόπιμο να συναντηθούν

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν προτίθεται να συναντήσει, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, ούτε τον πρώην πια σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Άλλωστε, στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος το συντομότερο με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας “εξήγησε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε