Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Επιβεβαίωση NewsIt: Αναβαθμίζεται ο ρόλος Παπαδήμου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα διαπραγματευτεί τη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χωρών της ευρωζώνης αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ο ρόλος του συμβούλου του πρωθυπουργού αναβαθμίζεται και στις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική αντιπροσωπεία, η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί την εμπειρία του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η εξέλιξη αυτή είχε λίγο ως πολύ διαφανεί το τελευταίο διάστημα, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει σημεία της… αναβάθμισης του κ. Παπαδήμου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι μεταφράζουν αυτή την κίνηση ως προάγγελο υπουργοποίησης του έμπειρου τραπεζίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, μπορεί να μην τίθεται θέμα διαδοχής στην παρούσα φάση στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος θα είναι σίγουρα ο επόμενος για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτό δείχνουν τόσο το γεγονός οτι στις αλλεπάλληλες συσκέψεις για την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα ο κ.Παπαδήμος ήταν σε όλες παρών, ενω χθες βράδυ μετά το επεισόδιο με την διαφοροποίηση της κας Κατσέλη, ο κ. Παπαδήμος είδε πρώτος τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου…

“Οι συνομιλίες με την τρόικα δεν σκάλωσαν”

Aυτό είπε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, τα οποία χρειάζονται διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι διακυβεύεται και η επόμενη δόση.

«Κάθε φορά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υπενθύμισε ότι μετά από ανάλογες διαπραγματεύσεις στο παρελθόν απεφεύχθη η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αρα λοιπόν», πρόσθεσε, «κλείνουμε σήμερα (τη διαπραγμάτευση), η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά που είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι μονόδρομος, «αν θέλουμε να ξαναβρούμε την αξιοπιστία στις ξένες αγορές και βέβαια, να ξεκινήσει πάλι από το 2012 η ανάπτυξη στη χώρα μας». «Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει δουλειές και βεβαίως, επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι το 2010 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει «εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, όπως η περικοπή των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα» και ξεκαθάρισε: «Δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε αυτά τα μέτρα το 2011».

«Το 2010 ήταν μία κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, που ήταν η χρεοκοπία», είπε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «Καταφέραμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα, που ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε