Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Έρχεται… μετωπική! “Αν ο Τσίπρας προκληθεί, θα απαντήσει”

Έρχεται… μετωπική! “Αν ο Τσίπρας προκληθεί, θα απαντήσει”

Έτοιμος να σηκώσει το γάντι και να συγκρουστεί με τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτό άλλωστε διαμηνύουν συνεργάτες του, τονίζοντας πως «αν ο Τσίπρας προκληθεί, θα απαντήσει».

Όλα αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες και πιθανότητα την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή όταν θα γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία. Η κυβέρνηση δέχεται σφοδρότατη επίθεση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών και το Μαξίμου σχεδιάζει την αντεπίθεσή του.

Και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με το Έθνος, κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν ότι εάν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκληθεί την Τετάρτη στη Βουλή για άλλα ζητήματα, τις άδειες, την Τράπεζα Αττικής κ.ά., τότε θα απαντήσει στις «πολιτικές σκοπιμότητες των τελευταίων ημερών».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση να κρατήσει… ψηλά τα ανοιχτά ζητήματα των τελευταίων ημερών και κυρίως θα συνεχίσει να συντηρεί το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην… ελληνική πραγματικότητα μετά από μέρες απουσίας στη Μπατισλάβα για τη Σύνοδο Κορυφής, στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Βιέννη για τη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό. Και σκοπεύει να κλείσει με αποφασιστικό τρόπο τις εκκρεμότητες για την αξιολόγηση αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία (και όχι μόνο) τροφοδοτεί διαρκώς με πυρά τον φθινοπωρινό «πόλεμο», καθώς αντιλαμβάνεται ότι απομακρύνεται ο στόχος της για την επιχείρηση «κατάρρευσης» της κυβέρνησης λόγω της αδυναμίας της να χειριστεί το άκρως δημοσιονομικό σκηνικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας κάθε άλλο παρά ανησυχεί, ναι μεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά από την άλλη πιστεύει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας.

Από τα πρώτα θέματα που θέλει να κλείσει ο πρωθυπουργός είναι η ψήφιση των προαπαιτουμένων για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση (το πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται το βράδυ της Τρίτης) και ακολούθως να τρέξει και η δεύτερη αξιολόγηση, με στόχο να κλείσει πριν από την 1η Νοεμβρίου. Από εκεί και μετά, σε πρώτο πλάνο θα μπει και το θέμα του χρέους, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στους εταίρους πως θέλει λύση μέχρι το τέλος του 2016.

«Το Grexit αποτελεί Ιστορία, η ανάπτυξη είναι εν όψει» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι το «κλειδί» που θα συμβάλει καθοριστικά και θα ευνοήσει τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος βρίσκεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το «σήμα» από την αμερικανική πλευρά για την πράξη που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους είναι ισχυρό, ενώ οι εταίροι στην Ευρώπη αναμένουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για να αποφανθούν, χωρίς πάντως να έχουν απαντήσει στο δίλημμα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: Έθνος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε