Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η “De Tijd” βάζει… φρένο στην αισιοδοξία Τσίπρα για τις αγορές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Η Αθήνα ονειρεύεται να επιστρέψει στις χρηματαγορές το 2017», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στη βελγική εφημερίδα «De Tijd», το οποίο αναφέρεται στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Reuters, σημειώνοντας ειδικότερα πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα είναι εκ νέου σε θέση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές εντός του 2017 και ότι η οικονομία ήδη από φέτος θα περάσει σε τροχιά ανάκαμψης.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ενώ η Eurostat εξακολουθεί να κάνει λόγο για συρρίκνωση κατά 0,3% του ελληνικού ΑΕΠ, ο Έλληνας πρωθυπουργός προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,4% τη φετινή χρονιά. Όπως ειδικότερα σημειώνεται, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί σε έξι μήνες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτό θα αλλάξει άρδην τον τρόπο που βλέπουν την Ελλάδα οι αγορές. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ωστόσο ότι προϋπόθεση για να αγοράσει η ΕΚΤ ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι να υπάρχει η σιγουριά ότι οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και «η Αθήνα δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».
Εάν όμως υλοποιηθεί το σενάριο αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα μπορούσαν να μειωθούν κατακόρυφα και αυτό θα άνοιγε τις πόρτες των αγορών σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί από το 2017 να προσελκύει τα κεφάλαια των διεθνών επενδυτών όπως κάθε άλλη «φυσιολογική» χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε