Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Λαγκάρντ “κλείνει το μάτι” στην Ελλάδα – “Η επιμήκυνση είναι στο τραπέζι” είπε ο Στουρνάρας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Στουρνάρας: Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα
– Μόνο καλά λόγια είχαν για την Ελλάδα ΔΝΤ και Ευρωπαίοι: Πάτε καλα, εφαρμόστε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις
– “Η Ελλάδα έχει δείξει ότι καταβάλει τεράστια προσπάθεια” δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ
– Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18-19 Οκτωβρίου μετέθεσε οι αποφάσεις ο Γιούνκερ
– Μοσκοβισί: Θέλουμε παγκόσμια λύση για την Ελλάδα τον Οκτώβριο
– Άλλαξαν στάση προς τη χώρα μας ακόμη και οι «σκληροπυρηνικοί» Ολλανδοί

Την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως το κλίμα για την Ελλάδα διεθνώς έχει αλλάξει φαίνεται πως θέλησε να επιβεβαιώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στη Λευκωσία (όπου η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό ζήτημα), η κα Λαγκάρντ άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως για την πολυπόθητη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε «πιθανή την επιλογή να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής στην Ελλάδα».

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να προχωρήσουμε σε προσαρμογές, ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί ως μία επιλογή που μπορεί να εξεταστεί“, είπε με νόημα η Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η Ελλάδα έχει δείξει ότι καταβάλει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει”, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως η αξιολόγηση συνεχίζεται. Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.

Η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα και η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων. «Οι στόχοι είναι πολύ ψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», πρόσθεσε.

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι’ αυτό είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κατά πόσο ο στόχος θα επιτευχθεί.

Ό,τι είναι να γίνει, πάντως, θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 του μήνα. Αυτό τουλάχιστον είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επιβεβαίωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

“Δεν περιμένω πολιτική απόφαση ως προς την Ελλάδα πριν από το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου”, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μεταθέτοντας το θέμα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα είναι ενεργός από το τέλος του Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Χρειάζεται σταθεροποίηση του δημοσιονομικού τομέα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιτύχουν τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και δήλωσε… ενθαρρυμένος από την πρόοδο «που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί».
«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», πρόσθεσε και για άλλη μια φορά διέψευσε το ενδεχόμενο φυγής της Ελλάδας από το ευρώ.

Το ζήτημα της επιμήκυνσης βρίσκεται στο τραπέζι“, δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι έχει παρατηρηθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Επιβεβαίωσε δε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει τον Οκτώβριο. “Περιμένουμε την τελική απόφαση για τη βοήθεια μέχρι το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου”, είπε.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, το πνεύμα της συζήτησης στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας για την ελληνική οικονομία ήταν θετικό. «Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», τόνισε.

Και για να τελειώσουμε προς το τέλος Οκτωβρίου, πρέπει το πόρισμα να έχει κατατεθεί πριν, διευκρίνισε.

Σε ερώτηση, κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση μόνο με την ολοκλήρωση των μέτρων και χωρίς να υπάρχει συνολική λύση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».

“Η πιθανότητα νέου προγράμματος για την Ελλάδα σε συζητήθηκε” δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι επιθυμία του Παρισιού είναι να υπάρχει μια “ολοκληρωμένη, παγκόσμια λύση για την Ελλάδα τον Οκτώβριο”.

«Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά παραμένει δύσκολο», δήλωσε νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Και αυτό φάνηκε από τις “γλυκιές” δηλώσεις των… “σκληροπυρηνικών” Γερμανών, Ολλανδών και Αυστριακών, που κάποτε μας είχαν στη… μπούκα! Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε συνέστησε υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Τζαν Γιάχερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

Ιδια γραμμή και από την αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. «Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα», δήλωσε φτάνοντας στη σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειδώνει η επιμήκυνση; Κρεμόμαστε από τα χείλη της τρόικας – Σε εξέλιξη το Eurogroup – Στουρνάρας:Το κλίμα έχει αρχίζει να αλλάζει

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε