Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ξαφνική εμπλοκή στο Eurogroup! O Σόιμπλε δεν επέτρεψε να εκταμιευτεί ολόκληρη η δόση – Η Ελλάδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ

Ξαφνική εμπλοκή στο Eurogroup! O Σόιμπλε δεν επέτρεψε να εκταμιευτεί ολόκληρη η δόση – Η Ελλάδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ

– Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως το 1,1 δισ. θα ληφθεί μαζί με την άλλη δόση γιατί τώρα η χώρα δεν έχει ακόμα υποχρεώσεις
– Η απόφαση του Eurogroup αναφέρει πως κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου
– Η επόμενη δόση σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις θα κριθεί σε νέο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου
– Πιθανότατα ο λόγος που δεν εκταμιεύεται ολόκληρη η δόση είναι πως το ελληνικό κράτος δεν έχει δώσει λεφτά στους ιδιώτες για τα χρέη προς αυτούς

Τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δείξει τα δόντια του απέναντι στην Ελλάδα στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και προς το ΔΝΤ πως δεν θα υποχωρήσει εύκολα απέναντι στο ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από ανταποκρίσεις στις Βρυξέλλες, θέλησε να τιμωρήσει την Ελλάδα και εισηγήθηκε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως είχαν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Η εισήγηση αυτή με παρέμβαση πολλών ευρωπαίων υπουργών οικονομικών τελικά δεν έγινε δεκτή, αλλά στην Ελλάδα δεν δόθηκε ολόκληρη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, δόθηκε μόλις 1,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Η εμπλοκή αυτή δεν είχε γίνει προφανώς αντιληπτή και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία νωρίτερα μιλούσε για εκταμίευση της δόσης, χωρίς προβλήματα, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί έδειχνε σίγουρος και για την τρομερή πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι η υπόλοιπη δόση των 1,7 δισ. ευρώ θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, η Γερμανία δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο τη δύναμή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ΔΝΤ. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η γερμανική στάση δείχνει πως ο κ. Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμμένος να δείξει καμία ανοχή προς την Ελλάδα και με το παραμικρό ατόπημα ή παράλειψη μπλοκάρει τα πάντα.

Από την άλλη βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να διαχωριστεί και από την άγρια κόντρα Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Με θύμα τον πιο αδύναμο κρίκο, ή την γαζέλα όπως είχε πει ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, Γερμανία μπλόκαρε τη δόση δείχνοντας έτσι πως οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά από σκληρή μάχη.

Σύμφωνα με την επίσημη επίσκεψη του Eurogroup, κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup η Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Παρά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα του Eurogroup, αφού όπως επεσήμανε ενέκρινε την αξιολόγηση και των 15 προαπαιτούμενων. Όσον αφορά όμως τη διάσπαση της δόσης ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως αυτό γίνεται για τεχνικούς λόγους, μέχρι η Ελλάδα να προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έκανε γνωστό πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές το αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μαζί με την υπόλοιπη δόση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε