Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κάτι ξέρει; Κουρουμπλής: Εθνικές εκλογές με λίστα μόνο μέχρι τον Ιούλιο

Κάτι ξέρει; Κουρουμπλής: Εθνικές εκλογές με λίστα μόνο μέχρι τον Ιούλιο

Εάν διεξαχθούν εθνικές εκλογές μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο αυτές θα γίνουν με λίστα, από εκεί και πέρα σε τυχόν εθνικές εκλογές η ανάδειξη των βουλευτών θα γίνει με σταυρό.

Αυτή είναι η θέση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή όπως την εξέφρασε στην Βουλή για το από πότε αρχίζει να μετρά το 18μηνο μέσα στο οποίο, όποτε και εάν γίνουν εθνικές εκλογές, η ανάδειξη των Βουλευτών γίνεται με λίστα. Το ερώτημα, εάν το 18μηνο ξεκινάει να μετράει από τις τελευταίες εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν με σταυρό προτίμησης, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015, ή από τις τελευταίες εθνικές εκλογές που έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 με λίστα, έθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης καθώς υπάρχει ασάφεια στο νόμο και μια διχογνωμία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ καθηγητών συνταγματικού δικαίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε πως «εμείς πιστεύουμε ότι το 18μηνο από το οποίο αρχίζει να «μετρά» το χρονικό διάστημα είναι από τότε που για τελευταία φορά διεξήχθησαν εθνικές εκλογές με σταυρό προτίμησης», δηλαδή του Ιανουαρίου του 2015. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει μια ασάφεια στο Προεδρικό Διάταγμα και τον νόμο που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με νομοθετική πρωτοβουλία.

Ερωτηθείς από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη εάν αυτή την «θεραπεία» θα την κάνει άμεσα ή μέσα σε μια συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου και εάν ναι πότε, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής αφού ανέφερε ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η Κυβέρνηση έχει ισχυρή συνοχή, και προτεραιότητα να βγάλει την χώρα από την κρίση με σημαντικές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι απορυθμίσεις μέσα σε πλαίσιο της ριζικής ανασυγκρότησης της χώρας» είπε πως «ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να γίνει πιο δίκαιος» αποφεύγοντας όμως επιμελώς να μιλήσει για απλή αναλογικότητα.

Κρατώντας «κλειστά» τα χαρτιά του, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αρκέστηκε να αναφέρει ότι «το υπουργείο, έχει στο σχεδιασμό του, στο αφήγημά του μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν και με τον εκλογικό νόμο» προκειμένου όπως είπε «να είναι αντιπροσωπευτικότερος καθώς δεν μπορεί σε ολόκληρες περιοχές να υπάρχουν αποκλεισμοί εκπροσώπησης του δεύτερου ή του τρίτου κόμματος παρόλο που έχουν καταγράψει ένα μεγάλο ποσοστό », «δείχνοντας» ότι θα εξετάσει τις κατανομές των μονοεδρικών και διεδρικών εκλογικών περιφερειών.

Ο υπουργός πάντως, τόνισε, τουλάχιστον ως θέση αρχής, πως σε κάθε όμως περίπτωση «η αλλαγή του εκλογικού νόμου«θα πρέπει να γίνεται πρώιμα της διεξαγωγής εκλογών. Να έρχεται στη Βουλή προκειμένου να είναι καθαρός, δίκαιος και να μην δημιουργεί υποψίες ότι είναι προϊόν εξυπηρέτησης των εκλογικών συμφερόντων της πλειοψηφίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε