Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η χειραψία, τα θλιμμένα πρόσωπα και οι παραφωνίες

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η χειραψία, τα θλιμμένα πρόσωπα και οι παραφωνίες

Οι Έλληνες πολιτικοί απέδειξαν για άλλη μια φορά πως όταν θέλουν και αν θέλουν, μπορούν να έχουν πολιτικό πολιτισμό. Και το έκαναν σε μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή, την ημέρα που η Βουλή αποφάσισε να τιμήσει τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Όχι πως δεν υπήρξαν παραφωνίες…

Να τον τιμήσει για την κοινοβουλευτική του πορεία, για την προσφορά του στα κοινά (ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν ή όχι κάποιοι, η Ιστορία κρίνει). Να τον τιμήσει μαζί με τα παιδιά του, στα εγγόνια του, στους στενούς του συνεργάτες του. Στους ανθρώπους τους.

Αν εξαιρέσει κανείς τον Πάνο Καμμένο και τον Βασίλη Λεβέντη, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν στο ύψος της περίστασης, μίλησαν για τον πολιτικό Μητσοτάκη, για τις επιλογές του, για τις διαφωνίες τους, για τα όσα τους χώριζαν και όσα κάποτε μπορεί να τους ένωσαν. Δεν έκαναν πολιτική. Δεν έκαναν αντιπολίτευση. Δεν δίκασαν. Είπαμε, αυτό θα το κρίνει η ιστορία.

Ήταν μια φορτισμένη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, έναν χώρο που ο εκλιπών αγάπησε και έμεινε εκεί έως τα 85 του χρόνια. “Πρώτος ερχόταν, τελευταίος έφευγε και το 2004 στα 85 του ήταν πολλές φορές ο μοναδικός εκπρόσωπος της ΝΔ” είπε ο γιος του και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φορούσε (όπως και χθες όταν συνάντησε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μαύρη γραβάτα σε ένδειξη πένθους. Στα μαύρα, φυσικά, ντυμένη και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη. Εκεί η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα, ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πιο στενός του συνεργάτης Μανούσος Γρυλλάκης, ο επίσης συνεργάτης του Γιάννης Πευκιανάκης, η βαφτηστήρα του και εξ απορρήτων του Σάκη Κυπραίου.

Η στιγμή που ξεχώρισε εκείνη λίγο αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τελειώσει την ομιλία του και ο πρόεδρος της Βουλής καλεί στο βήμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανεβαίνει τα σκαλιά και ανταλάσσει μια βαθιά ανθρώπινη χειραψία με τον πρωθυπουργό. Με τον πολιτικό αντίπαλο, τον άνθρωπο με τον οποίο έρχεται σε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή. Αλλά εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντάλασσαν χειραψία. Ήταν ο Τσίπρας (που ξέρει τον πόνο του να χάσεις τον πατέρα του) και ο Μητσοτάκης, που πενθεί.

Είχε προηγηθεί και μια άλλη χειραψία, εκείνη όταν ο πρωθυπουργός πλησίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη στα έδρανά τους, για να τους χαιρετίσει.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε