Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Λευκή επιταγή” της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.30 η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η Πολιτική γραμματεία υπογράμμισε τη στήριξη της στις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος, τονίζοντας παράλληλα ότι “στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά τη τελευταία διαπραγμάτευση”.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί ακόμα όλους τους Έλληνες πολίτες “να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους”, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου “να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.”

Η ΠΓ σημειώνει πως “με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις” και προσθέτει πως “Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Απαντήσεις προς το ΔΝΤ

Αναφορικά με τις δηλώσεις ΔΝΤ, η ΠΓ σημειώνει πως η πρόσφατη τοποθέτηση από την πλευρά της διοίκησης του Ταμείου που προεξοφλεί την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.

Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση “μεταρρυθμίσεων” λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.

Μάλιστα τονίζει πως ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.

Διαρροές για την διαπραγμάτευση

“Όλα τα προαπαιτούμενα θα είναι έτοιμα από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες με στόχο να πάμε στο Eurogroup με το μόνο ζήτημα ανοιχτό να είναι το χρέος”, τόνιζαν καλά πληροφορημένες πηγές μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για μάχη διαρροών, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις προθέσεις των άλλων. Ενώ για το εάν έχει κατατεθεί κάποια νέα πρόταση στην ελληνική πλευρά απαντούσαν πως δεν έχει κατατεθεί πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

“Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής”, τονίζουν και προσθέτουν πως αναμένουν την πρόταση και τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν ώστε να υπάρχουν λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement, που αποτελεί θέση του ΔΝΤ, οι ίδιες πηγές απάντησαν πως εξαρτάται, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρτν στην Handelsblatt, υποστήριξαν “δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε”. Με καλή διάθεση απ’ όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσαν. Σε ερώτηση για το εάν η οποία καθυστέρηση επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι “δεν τέθηκε ποτέ θέμα από την Αθήνα ότι δεν θα πάρουμε τη δόση”.
 
Ενδεικτική του κλίματος, πάντως, είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη διαπραγμάτευση και απάντησε, πως “πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης”.

Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας εγκλώβισε τη χώρα και τώρα ζητά συναίνεση

Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία απάντησε στην απόφαση και τα καλέσματα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:
 
“Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε: “Όλα βαίνουν καλώς για τη χώρα!”. Ας προσπαθήσουν να το πουν και στους πολίτες, που δοκιμάζονται από την υπερφορολόγηση, την ανεργία και την αβεβαιότητα.
 
Η οικονομία είναι βαλτωμένη και στο θέμα του χρέους, δεν διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη προοπτική. Γιατί ούτε σε αυτό άκουσε ο κ. Τσίπρας τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και έναν χρόνο.
 
Εγκλώβισε τη χώρα με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά του και τώρα, ζητά δήθεν συναίνεση. Στην πραγματικότητα ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του.
 
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα Κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία της χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση”. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε