Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας: 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 850 ευρώ – “Παγώνει” η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά Β. Αιγαίου

Τσίπρας: 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 850 ευρώ – “Παγώνει” η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά Β. Αιγαίου

– “Κάθε ευρώ που πλεονάζει να πηγαίνει στους αδύναμους”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του
– “Άμεση πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών”, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός
– “Άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων στους συνταξιούχους”

“Πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος των προσφύγων, καθώς και 13η σύνταξη για 1.600.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο αποψινό διάγγελμα του.

“Η Ελλάδα με τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατάει το βάρος όλης της Ευρώπης και στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση. Και αυτό ήλθε η ώρα να το αναγνωρίσει η Ευρώπη” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας αρχικά ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας λήφθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση για τη χώρα, που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στις αγορές.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% το 2016 υπερκαλύφθηκε, και η κυβέρνηση αποφάσισε την κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, άμεσα, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Παράλληλα, είπε ότι χορηγούνται άμεσα 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους, που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ. Όπως εξήγησε, όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Κατώτατο ποσό της ενίσχυσης θα είναι τα 300 ευρώ.

 Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους εταίρους, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι η “άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων στους συνταξιούχους”.

“13η σύνταξη”

Τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τις παροχές στους συνταξιούχους: “Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για στήριξη των πιο αδύναμων, αποφασίζουμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

“Η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για αυτούς και αυτές που, από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους”

Στη πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Και αυτό θα κάνουμε.
Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.

Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους.

Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ”.

ΦΠΑ στα νησιά

Όσο για τη δεύτερη σημαντική εξαγγελία του στο αποψινό διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

“Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

“Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης. Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη”

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.

Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη.

Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης”.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ που σε ανακοίνωση του σχολιάζει το διάγγελμα του Πρωθυπουργού:

“Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή έναν ακόμη προϋπολογισμό με νέους φόρους και περικοπές για το λαό κι ετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ελέω δεύτερης αξιολόγησης και απόφασης Eurogroup, μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμουν ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματα, στους πιο εξαθλιωμένους, που η ίδια πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασιάζει.

Ακόμη χειρότερα έχουν στόχο να πείσουν το λαό να ξεχάσει κάθε έννοια δικαιώματος και να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα και τις εφάπαξ παροχές – ψίχουλα.

Την απάντηση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του δώσανε σήμερα οι εργαζόμενοι με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας, η μεγάλη επιτυχία της οποίας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να καταφύγει σε αυτό το νυχτερινό διάγγελμα”.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε