Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Λουκάς Παπαδήμος: Τι έσωσε τον πρώην πρωθυπουργό – Η αποκάλυψη του Αντώνη Σαμαρά

Λουκάς Παπαδήμος: Τι έσωσε τον πρώην πρωθυπουργό – Η αποκάλυψη του Αντώνη Σαμαρά

– Που ήταν ο φάκελος όταν τον άνοιξε ο Λουκάς Παπαδήμος
– Το σπασμένο τζάμι στο πίσω μέρος δείχνει “εκτόνωση” της έκρηξης
– Ο φάκελος πριν φτάσει στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού ήταν στο σπίτι του!

Τον Λουκά Παπαδήμο ο οποίος έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης το απόγευμα της Πέμπτης (25/05/2017) επισκέφθηκε σήμερα ο επίσης πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Λουκάς Παπαδήμος σώθηκε και δεν τραυματίσθηκε πιο σοβαρά γιατί άνοιξε το φάκελο μακριά από τον κορμό του. Όπως είπε επίσης, ο κ. Παπαδήμος αισθάνεται τυχερός γιατί δεν υπήρξε βαρύτερος τραυματισμός, για παράδειγμα στην καρδιά.

Όπως εκτιμάται, ο κ. Παπαδήμος άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο κοντά στα πόδια του και γι’ αυτό έχει βαθιές πληγές στα χέρια και στο δεξί του πόδι.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα και ότι το φάκελο τον πήρε από το σπίτι του ο πρώην πρωθυπουργός. «Από εκεί τον πήρε και τον άνοιξε στο αυτοκίνητό του», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ο φάκελος είχε περάσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας.

«Εγώ ήρθα να του ευχηθώ», είπε επίσης ο κ. Σαμαράς και επανέλαβε πως «όταν δεν λειτουργεί η ασφάλεια για τον πολίτη, κινδυνεύει άμεσα η ίδια η Δημοκρατία».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι εάν ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν αυτή τη φορά ο μόνος στόχος ή εάν έχουν πάρει το δρόμο και άλλα εκρηκτικά πακέτα τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ήδη αργά τη νύχτα δόθηκε εντολή να δεσμευτούν οι φάκελοι με την αλληλογραφία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ σε όλα τα πολιτικά ( και όχι μόνο) γραφεία προσώπων που είναι στη λίστα των πιθανών τρομοκρατικών στόχων ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. διενήργησαν ελέγχους και ενημέρωσαν το προσωπικό ασφαλείας για την πιθανότητα ύπαρξης και άλλων δεμάτων.

Δεμάτων που αποδείχθηκε πως είναι κυριολεκτικά αόρατα ακόμη και στα έμπειρα μάτια φρουρών όπως αυτών του Λ. Παπαδήμου οι οποίοι έλεγξαν τον φάκελο, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον μηχανισμό.


Έμπειροι αξιωματικοί εξηγούν πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν εκρηκτική ύλη που μπαίνει σε φωτοβολίδες και βεγγαλικά σε μικρή ποσότητα, μικρότερη των 30 γραμμαρίων για να είναι δύσκολη η ανίχνευσή της από τα ειδικά μηχανήματα, ενώ για τον ίδιο λόγο δεν χρησιμοποιούν πυροκροτητή.

Έτσι ουσιαστικά τα μηχανήματα στα ταχυδρομεία, τα αεροδρόμια αλλά και στα γραφεία που έχουν εγκατασταθεί ουσιαστικά “τυφλώνονται”. Για τον λόγο αυτό υπάρχει και ο οπτικός έλεγχος από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας που έχουν αναλάβει την φύλαξη πιθανών στόχων.


Φαίνεται ωστόσο πως οι τρομοκράτες βελτιώνουν την τακτική τους καθώς ο φάκελος κατά του πρώην πρωθυπουργού πέρασε από όλους τους ελέγχους και έφτασε ως τα χέρια του Λ. Παπαδήμου και μάλιστα μέσα στο αυτοκίνητο.
Οι τρομοκράτες μάλιστα κατάφεραν, ενώ δεν είχαν τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης να έχουν το αιματηρό αποτέλεσμα που ήθελαν καθώς ο φάκελος εξερράγη σε κλειστό και περιορισμένο χώρο, μέσα στο αυτοκίνητο.

Εδώ οι έμπειροι αστυνομικοί εντοπίζουν ακόμη ένα λάθος καθώς όπως τονίζουν δεν θα έπρεπε να δοθεί στον “στόχο”, δηλαδή στον Λ. Παπαδήμο η αλληλογραφία μέσα στο αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα ο συναγερμός είναι διπλός.  Οι αρχές πρέπει σε πρώτη φάση να εντοπίσουν τα υπόλοιπα δέματα που πιθανόν έχουν αποσταλεί, αλλά και να σχεδιάσουν απ’ την αρχή τις γραμμές άμυνας απέναντι σε αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Η κατάσταση της υγείας του

Πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης το απόγευμα της Πέμπτης (25/05/2017), έδωσαν οι θεράποντες ιατροί.

Σύμφωνα με τους δυο θεράποντες ιατρούς, ο διευθυντής Πλαστικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργο Χαρκιολάκη και τον διευθυντή της Α΄ Χειρουργικής Βασίλη Βουγά, ο κ. Παπαδήμος θα χρειαστεί να μείνει άλλες δύο ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Είναι σταθερή η κατάστασή του, είναι πολύ καλά, έχει αποσωληνωθεί. Θα τον κρατήσουμε για δύο ημέρες στη ΜΕΘ, αμέσως μετά όταν δούμε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή θα τον πάμε σε δωμάτιο. Έχει δική του αναπνοή και δεν χρειάζεται να φορά ούτε μάσκα», είπαν.

Όσον αφορά το βαρύτερο από τα τραύματά του κ. Παπαδήμου στον δεξί μηρό οι γιατροί είπαν ότι είναι βαθύ και έχει φτάσει μέχρι τους μύες και θα αντιμετωπιστεί πλέον με συνεχείς αλλαγές.

Περιγράφοντας τα πρώτα λεπτά μετά την διακομιδή του πρώην πρωθυπουργού στο νοσοκομείο είπαν ότι «ήταν πολύ αγχωμένος, του είπαμε ότι όλα θα πάνε καλά, του εξηγήσαμε ότι θα καθαρίσουμε την πληγή με γενική νάρκωση. Όταν ξύπνησε ήταν πολύ ήρεμος και μας είπε ότι έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν».

Σε πολύ καλή κατάσταση είναι οι δυο συνοδοί του Λουκά Παπαδήμου. Ο ένας από τους δύο να αντιμετωπίζει κάποιο μικρό πρόβλημα ακοής αλλά και οι δυο θα πάρουν εξιτήριο σήμερα.

Είδα τον Παπαδήμο μέσα στα αίματα

Μια μαρτυρία που λέει πολλά για την επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου με τον φάκελο – βόμβα δίνει ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Φαρμάκου.

Ο Γεράσιμος Κονιδάρης ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του. Έφτασε όταν οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς είχαν μόλις καταφέρει να ανοίξουν τις πόρτες του αυτοκινήτου και να βγάλουν έξω τόσο τον κ. Παπαδήμο όσο και τους δύο φρουρούς του.

Όπως λέει ο κ. Κονιδάρης ο πρώην πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του είχε επαφή με το περιβάλλον ωστόσο είχε εμφανή σημάδια από τα θραύσματα και ένα μεγάλο αιμάτωμα κάτω από το σημείο της κοιλιάς, προφανώς από το βαθύ τραύμα στον μηρό. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε