Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Με ένταση έληξε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αποθεώθηκε ο Παπανδρέου

Με ένταση έληξε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αποθεώθηκε ο Παπανδρέου

Μέσα σε κλίμα σφοδρής έντασης έληξαν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ καθώς το σώμα διχάστηκε σχετικά το ποσοστό σταυροδοσίας για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και κατοχής δημόσιας θέσης (πρόεδροι και διοικητές οργανισμών).

Τελικά η πρόταση για το ασυμβίβατο πέρασε σχεδόν ομόφωνα κόντρα στην πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού (Πρωτόπαπας), ενώ στο ζήτημα της σταυροδοσίας αποφασίστηκε συμβιβαστικά το ποσοστό να είναι 20%.

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Χρήστου Πρωτόπαπα ο οποίος πρότεινε 30% και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου/Νίκου Ανδρουλάκη που πρότειναν 15%. Να σημειωθεί ότι και οι 3 ανήκουν στο “βενιζελικό” μπλοκ.

Στη ενδεικτική ψηφοφορία που έγινε η πρόταση 15% έπαιρνε εμφανώς τη συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο η πλευρά του 30% δεν το δεχόταν, με αποτέλεσμα ενώ γινόταν καταμέτρηση των ψήφων ο επικεφαλής της Επιτροπής Κατασταστικού Γιάννης Σουλαδάκης να προτείνει τελικά ποσοστό 20%.

Οι εργασίες του Συνεδρίου σε πολιτικό επίπεδο είχαν ολοκληρωθεί με την δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου. το οποίο ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα τις πολιτικές θέσεις του Συνεδρίου με βάση τις εισηγήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

Οι υποψήφιοι για τις 130 θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι τελικά 294 εκ των οποίων 95 γυναίκες. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο 9.00π.μ. με 19.00 μ.μ., ενώ δεν διαπιστεύθηκαν περίπου 500 σύνεδροι και άρα δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Να σημειωθεί ότι τελικά οι ευρωβουλευτές δεν θα είναι αυτοδίκαια στη νέα ΚΕ.

Στη δευτερολογία του ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων:

“Αγαπητέ Γιώργο χαίρομαι που είσαι σήμερα μαζί μας εδώ…” απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυποργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποόας μάλιστα γνώρισε την αποθέωση κατά την είσοδό του στο Συνέδριο. (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) Επίσης δήλωσε ότι “Στην καρδιά και τη ψυχή Ελλληνων δε μιλάς με λόγια αλλά με τις πράξεις και επιλογές σου”

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι “Οι πιστωτές μας έριξαν στο φαύλο κύκλο ανεργίας με το σχήμα “στήριξη και τιμωρία” και πως “Δεν αρκεί να κάνουμε πολιτικά μνημόσυνα αλλά να αντλούμε συμπεράσματα”. Συνέχισε λέγοντας “Την κοινωνική μας βάση δεν τη χαρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ και την καλούμε να γυρίσει σπίτι της….” καθώς και ότι “Χρειαζόμαστε ΠΑΣΟΚ συλλογικό και όχι αρχηγικό”.

Συνέχισε λέγοντας “Δεν απολαμβάνω την ιδιότητα Προέδρου. Είμαι τόσο μακριά από αυτό που μπορώ να εγγυηθώ το συμμετοχικό χαρακτήρα παράταξης”  λαμβάνοντας χειροκρότημα ακόμη και από τον Γιώργο Παπανδρέου.

“Οι καταστατικές λεπτομέρειες δεν είναι τίποτα μπροστά στην αποστολή μου να εγγυηθώ τη σχέση εμπιστοσύνης που απαιτεί και γνήσιο άνοιγμα σε νέους ανθρώπους…” ενώ τόωισε πως “Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα της τρικομματικής κυβέρνησης. Και είναι κρίμα να χαρίσουμε την κυβέρνηση στη ΝΔ. Όποιος παίζει εσωκομματικά παιχνίδια είναι κατώτερος τω περιστάσεων και απευθύνομαι και στα συμφέροντα”.

Αφήνοντα ςαιχμές για στελέχη του κόμματος είπε “Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την αντιφατική στάση στελεχών μας που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο” και συνέχισ λέγοντας “Υποκλινόμαστε στο ηρωικό λαό της παράταξης που άντεξε στις εκλογές. Βγαίνουμε από το Συνέδριο αισιόδοξοι και δυνατοί. Πετύχαμε την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ. Χαράξαμε την νέα αφετηρία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποθεώθηκε ο Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – “Γιώργο γύρνα πίσω” – ΒΙΝΤΕΟ

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ: Βενιζελικοί “καρφώνουν” Παπανδρεϊκούς

”Ντου” συνεργατών του Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Τότε και τώρα – Από το 1996 μέχρι σήμερα – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε