Πολιτική

Μητσοτάκης: “Θα διορθώσουμε τη μεγάλη ζημιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”

Την προσωπική δέσμευση ότι θα αλλάξει ξανά το νομικό πλαίσιο που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, "με μία λογική βελτίωσης του νόμου Διαμαντοπούλου", εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α).

Έχουμε προετοιμάσει αρκετές πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας“, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε: “Ούτε θα αιφνιδιάσουμε, αλλά ούτε θα χάσουμε χρόνο“. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει αυταπάτες, αφού το νομοσχέδιο “θα γίνει μάλλον νόμος του κράτους. Οπότε πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα“.

Οι στόχοι

Βασικός άξονας, είναι να παίζει το υπουργείο μικρότερο στρατηγικό ρόλο και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά των πανεπιστημίων, με την εφαρμογή μίας αξιολόγησης “εξοντωτικής”, η οποία “θα κρίνει και τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα”.

“Όλα αυτά θα τα θέσουμε στο δημόσιο διάλογο και ελπίζω στην επόμενη Βουλή να βρούμε μια ευρύτερη πλειοψηφία ώστε να διορθώσουμε τη μεγάλη ζημιά που σήμερα δυστυχώς συμβαίνει στο χώρο της τριτοβάθμιας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, χαρακτηρίζοντας “καταλυτική” την εμπειρία των φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς καταδεικνύεται μέσω αυτού ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμιο είναι “άκρως προβληματική, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη βία και το ζήτημα του ασύλου, καθώς έχουν γίνει άνδρα έκνομων συμπεριφορών”. “Ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, “απέχει πολύ από το να θεωρείται κανονικό. Ελπίζω να αυξηθούν τα αντανακλαστικά της ακαδημαϊκής και της φοιτητικής κοινότητας τον ερχόμενο μήνα για αυτά που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό”.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε την ευθύνη και των κομμάτων για τη λειτουργία των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. “Δεν μπορεί οι κομματικές παρατάξεις να θεωρούν τα πανεπιστήμια δικά τους πεδία δράσης για στρατολόγηση οπαδών. Θα πρέπει να παραιτηθούν από τα πανεπιστήμια”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και για αυτό το λόγο “εισβάλουν με βιαιότητα στο πεδίο των θεσμών”, όπως είναι τα ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη, η Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα πανεπιστήμια. Έτσι, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου μια “πράξη αντιρρόπησης του αδιεξόδου στην οικονομική πολιτική”.

Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ευέλικτο, αξιοκρατικό, να λειτουργεί στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο και να πάψει να είναι υπαλληλικό, κρατικιστικό πανεπιστήμιο“, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη το ακαδημαϊκό προσωπικό να μπορεί να κινηθεί ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. “Αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος και δεν θα τη βρούμε στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου”, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τρεις κάλπες για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή: Οι «γαλάζιες» ενστάσεις ανησυχούν το Μαξίμου
Τι σχεδιάζει ο πρώην υπουργός Μεταφορών - Για να υπερψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ απαιτείται να ψηφιστεί από 151 βουλευτές - Αρκούν 4 «όχι» για να μην περάσει
Κώστας Καραμανλής
«Ο ηθικός και πολιτικός κατήφορος της αντιπολίτευσης εντείνεται» απαντά ο Παύλος Μαρινάκης για προανακριτική Καρυστιανού και 4 κομμάτων για Τέμπη
«Η υπογραφή 32 βουλευτών στο αίτημα να παραπεμφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι και για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας συνιστά μία μαύρη σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας»
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση Καρυστιανού για τα Τέμπη - Υπογράφουν Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Kasselistas
Εννέα αδικήματα στο κατηγορητήριο, με βαρύτερα την ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και τη σωματική βλάβη από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή
Η Μαρία Καρυστιανού 35
Κασσελάκης σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Αποσύρετε τις προτάσεις και αν θέλετε να διαφωνήσετε με τους συγγενείς πείτε το δημόσια
«Δύο κατηγορητήρια πρέπει μόνο να συζητηθούν στη Βουλή. Αυτό της συγκάλυψης και αυτό της Δικαιοσύνης», τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης
5