Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Νέο κεφάλαιο για τα κόκκινα δάνεια – Τι θα πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης

Νέο κεφάλαιο για τα κόκκινα δάνεια – Τι θα πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης

Ανοίγει νέο κεφάλαιο για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων. Αυτή τη φορά την πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έδωσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η δημόσια διαβούλευση θα κρατήσει ως τις 15 Νοεμβρίου 2016 και στη συνέχεια θα γίνει η τελική σύνταξη ενός κώδικα που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι τράπεζες.

Στο πολυσέλιδο κείμενο οι προτάσεις για ρύθμιση διακρίνονται σε δύο επιλογές, τις βιώσιμες μακροπρόθεσμες και τις βραχυπρόθεσμες που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες των δανειοληπτών ως 2 χρόνια. Σημαντικό, αν όχι κεντρικό, στοιχείο των ρυθμίσεων είναι η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη

Ειδικότερα:

α) Οι βιώσιμες μακροπρόθεσμες επιλογές ρύθμισης έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

– ο δανειολήπτης μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές βάσει αξιολόγησης της οικονομικής του δυνατότητας,

– διευθετούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εξ ολοκλήρου ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό,

– δεν έχει προηγηθεί χορήγηση μακροπρόθεσμης επιλογής ρύθμισης.

β) Οι βραχυπρόθεσμες επιλογές αφορούν δυσκολίες προσωρινού χαρακτήρα (έως 2 ετών) και θα πρέπει να προσφέρονται και να θεωρούνται βιώσιμες μόνον υπό αυστηρούς όρους.

Παραδείγματα βραχυπρόθεσμων επιλογών αποτελούν, μεταξύ άλλων, η πληρωμή μόνο τόκων ή οι μειωμένες δόσεις, η περίοδος χάριτος, το χρεοστάσιο (αναστολή διενέργειας πληρωμών) και η κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τόκους.

Απαιτείται ανά πάσα στιγμή η αξιολόγηση της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε