Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ψήφος εμπιστοσύνης Μέρκελ, Μπαρόζο και Ρομπάι στον Λουκά Παπαδήμο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο βαν Ρομπάι θέλει να τον συναντήσει άμεσα, η Άνγκελα Μέρκελ του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Η έλευση του Λουκά Παπαδήμου μόνο χαμόγελα έφερε στα χείλη των “μεγάλων” της Ε.Ε.

Από τη στιγμή που οι προθέσεις (και η συναίνεση) γίνονται πράξη, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι… συνεργάσιμη. Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση πως η Ελλάδα έχει νέο πρωθυπουργό, ο Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για τις εξελίξεις και κλήθηκε να τις σχολιάσει. Και η απάντησή της ήταν πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκε “κάθε επιτυχία” στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο, ενώ κάλεσε οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν “την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτικών δυνάμεων”.

“Η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα”, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο υποδέχτηκαν με… χαμόγελα και οι Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρώτος μάλιστα, μέσω του twitter του, εκτίμησε πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και δεν έκρυψε πως θέλει να συνατήσει τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατό.

«Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα» αναφέρεται και στην επίσημη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Αν και πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση, το έργο της θα είναι δύσκολο», αναφέρουν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η νέα δανεική σύμβαση πρέπει να επικυρωθεί άμεσα, καθώς η ανταλλαγή ομολόγων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2012.

«Είναι σημαντικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό διακομματικό μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ότι χρειάζεται για να βάλει το χρέος σε σταθερή, πτωτική, πορεία. Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συμβαδίζει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μετατρέψουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που τόσο έχουν ανάγκη οι Έλληνες πολίτες.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά και η Ελλάδα πρέπει επίσης να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον εαυτό της».

Και η δήλωση καταλήγει: «προσβλέπουμε σε συνάντηση το συντομότερο δυνατό με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο για να συζητήσουμε τα επείγοντα θέματα στην κοινή μας ατζέντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λ.Παπαδήμος είναι και επισήμως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας – Θα πάρει και μέτρα αν χρειαστεί – Μένει ο Βενιζέλος

Παπαδήμος: Ανακοίνωσε το business plan – Η πρώτη του δήλωση

Παπαδήμος στο Newsit: “Είμαι αισιόδοξος” – ΦΩΤΟ κ VIDEO

Αποκάλυψη NewsIt: 17:30 αποφασίζουν τη νέα κυβέρνηση

“Μα το Δια, οι Έλληνες έχουν νέο πρωθυπουργό” γράφουν τα…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε