Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πανελλαδική άδεια και στα “τυπικής ευκρίνειας” κανάλια έως το 2021

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)

«Αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, την τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. Με αυτή ακυρώνονται οι διατάξεις του νόμου που είχαν «καταπέσει» στο ΣτΕ τον περασμένο Αύγουστο σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ο Νίκος Παππάς υποστηρίζοντας την τροπολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε και στο σκέλος εκείνο όπου διατυπώνει την υποχρέωση προς τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να έχουν «και την τυπική και την υψηλή ευκρίνεια μέχρι το 2021» λέγοντας, «επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τηλεοπτικούς δέκτες οι οποίοι να μπορούν να αναμεταδώσουν τα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, εάν απότομα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, και τα κανάλια τα αδειοδοτημένα εκπέμπουν μόνο σε υψηλή ευκρίνεια πάρα πολλοί, ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων δεν θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση».

Και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται η χώρα μας άλλο ένα μαύρο και νομίζω ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αυτό δεν θα συμβεί». Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μάλιστα κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση επί του κειμένου της τροπολογίας με την οποία διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ταυτόχρονης μετάδοσης τυπικής και υψηλής ευκρίνειας αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας καθώς θα ήταν τεχνικά αδύνατο να αφορά και τους περιφερειακούς σταθμούς.

Με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα ορίζεται επίσης ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές ανοίγοντας τις διαδικασίες της νέας δημοπρασίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε