Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Απαράδεκτη η πρόταση αφαίρεσης ψήφου»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η πρόταση Μέρκελ «χτυπάει» βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των λαών και των εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της Άγκελα Μέρκελ να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη-μέλη. «Δώσαμε μάχη για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας. Δε θα είχαμε δικαίωμα ψήφου για θέματα ασφαλείας, αγροτικής πολιτικής, ναυτιλίας, τουρισμού, περιφερειακής ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μια τέτοια πρόταση «χτυπά» το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών και των λαών μέσα στην ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δημοκρατική παράδοση που η Ελλάδα θέλει να στηρίζει και όχι να υπονομεύει.

«Δε δέχτηκα καν να μπει ως θέμα συζήτησης», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας προβλέπει ούτως ή άλλως κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν. Χαρακτήρισε δε σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «οι θυσίες μας πιάνουν τόπο, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα σε δύσκολες συνθήκες, πείθονται οι εταίροι μας από τις πράξεις και όχι από τα λόγια μας».

Από τις ερωτήσεις που έγιναν στον πρωθυπουργό, δεν έλειψε και η αναφορά στο δίλημμα που ο ίδιος έθεσε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Ζήτησα ψήφο ευθύνης για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των αλλαγών», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές προκειμένου να μη μείνουν στη μέση του δρόμου οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει τεθεί από το ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Απέκλεισε εκ νέου κάθε πιθανότητα λήψης νέων μέτρων αλλά και το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά ο φάκελος του ασφαλιστικού. Τόνισε δε ότι δεν τίθεται και ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε χώρα που αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Τόνισε δε ότι αυτό δε συζητήθηκε καν στη Σύνοδο Κορυφής ως μέτρο επίλυσης μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.

Τέλος, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «περίμενα να χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό», ενώ κάλεσε κάλεσε όλους και κυρίως τους εκπροσώπους Τύπου να είναι προσεκτικοί στις αναφορές τους γιατί οι αγορές είναι ευαίσθητες και ευάλωτες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε