Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα: Ευθύνες στον Ι.Παπαθανασίου

Πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα: Ευθύνες στον Ι.Παπαθανασίου

Καμία παρέμβαση και καμία διόγκωση του ελλειμματος δεν διαπιστώνει το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του.

Πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, στην τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Παπαθανασίου αποδίδει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, το οποίο υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής, ο κ. Παπαθανασίου «δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος» και «αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», προκειμένου να παραπλανήσει την ελληνική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

Αντίθετα, ο διάδοχός του, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου «εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009, στα πλαίσια όμως των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010, σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας».

Η Εξεταστική Επιτροπή, δεν διαπιστώνει παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων κατά κανέναν τρόπο και εκτιμά πως οι διαμάχες στο εσωτερικό του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήσαν προσωπικής φύσεως και ουδόλως επηρέασαν την ποιότητα της εργασίας της, η οποία άλλωστε επικυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

«Μέτρα, στο τέλος του 2009, ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο της πιο σκληρής εκδοχής τους, δεν θα απέτρεπαν την επερχόμενη κρίση δανεισμού και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, προγραμμάτων στήριξης και μιας ευρύτατης και μακρόχρονης προσαρμογής εκ μέρους της χώρας» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως στην Εξεταστική Επιτροπή, αρνήθηκαν από την αρχή να μετάσχουν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικές της πορισματικές θέσεις θα δημοσιοποιήσει και η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου.

Στο σχετικό πόρισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

– Δεν διαπιστώθηκε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκα ότι αυτή αποτύπωσε με μεθοδολογικά ορθό τρόπο τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΟΛ 951.

– Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες στην εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, για τον υπολογισμό του ελλείμματος.

– Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά την ένταξη 17 φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, από τις 21 που εξετάστηκαν, στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

– Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά τον συνυπολογισμό των χρεών των νοσοκομείων4 και των ελλειμμάτων των ΟΚΑ5κατά την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος.

– Δεν διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ6, αντίθετα κατέστη σαφές ότι για πρώτη φορά τα εθνικά στατιστικά μας στοιχεία αξιολογήθηκαν και παρήχθησαν υπό το καθεστώς πλήρους επαγγελματικής ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας του αρμόδιου εθνικού φορέα και έγιναν αντικείμενο συσκέψεων και συνεργασίας όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, δηλαδή της ΕΛΣΤΑΤ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού για πρώτη φορά εκπρόσωποί τους κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Οικονομικών.

Αναφορικά η καταγγελία Κοντοπυράκη στην παρούσα Επιτροπή, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως ότι ο κ.Ascoli, στέλεχος της Eurostat, τον ενημέρωσε πως ο τότε Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε στο Λουξεμβούργο στις 18 – 19 Οκτωβρίου 2009 στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup – Ecofin την απομάκρυνσή του και ότι είχε αποφασιστεί να είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος», διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον επικεφαλής της Eurostat Ράντερμάχερ.

Αναφορικά με την λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες που οφειλόταν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις των μελών του με τον Πρόεδρο της Αρχής, οι οποίες όμως δεν αφορούσαν τα στατιστικά στοιχεία και την ακολουθούμενη μεθοδολογία, καθώς, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, ουδέποτε αυτά είχαν τεθεί σε αμφισβήτηση στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και ορθώς, αφού η συλλογή, η αξιολόγηση και η επεξεργασία τους ήταν αντικείμενο των υπηρεσιών και όχι του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαθανασίου για το πόρισμα… παρωδία: «Προκαλούν αυτοί που οδήγησαν σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας»

Αυλαία για την Εξεταστική “παρωδία” – Κανείς δεν φταίει για το έλλειμμα

Αλμούνια: “Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας γνώριζαν για το έλλειμμα”

Τελικά για όλα φταίει ο Σημίτης

Παπαθανασίου: Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα το 2009

Αποχώρησαν από την Εξεταστική για το έλλειμμα ΣΥΡΙΖΑ και Κουρουμπλής – “Η όλη υπόθεση είναι ένα φιάσκο” λένε

Παπακωνσταντίνου:”Έκανα λάθη ως υπουργός Οικονομικών”

«Φέρτε τον Προβόπουλο στη Βουλή για εξηγήσεις»

Ποινικές ευθύνες σε Καραμανλή και Παπανδρέου “βλέπει” ο ΛΑΟΣ

Ο Παπανδρέου ήξερε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν» – “Βόμβα” Προβόπουλου: Είχα ενημερώσει Καραμανλή-Παπανδρέου πως το έλλειμμα του 2009 θα είναι διψήφιo

«Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου» λέει τώρα ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ

Γεωργαντά στην Εξεταστική: “Να κρεμαστεί ο Παπακωνσταντίνου εάν διόγκωσε συνειδητά το έλλειμμα”

Βόμβα Κουρουμπλή! Καταγγέλλει παρέμβαση της Τρόικας για το έλλειμμα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε