Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Προανήγγειλε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές

Προανήγγειλε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στον ΣΕΒ.

“Μία είναι η βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα μας από την κρίση, που όλοι μας βιώνουμε: Να δουλέψουμε όλοι μαζί” τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αποψινή ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, προσθέτοντας ότι “κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, ας αντιληφθούμε ότι έχουμε σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης, των μειωμένων ικανοτήτων και της κοινωνικής αδικίας”. 

Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα πληρώνουμε τις κακές νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος και επισήμανε ότι αυτές τις αντιλήψεις τις πληρώνουν όχι μόνο οι έλληνες πολίτες, αλλά και οι δανειστές μας “αρνούνται πια να χρηματοδοτούν για αυτές τις συμπεριφορές, διότι βλέπουν ότι αυτές δεν επιτρέπουν μια οικονομία βιώσιμη και παραγωγική”. 

“Το συλλογικό μας συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί μόνο εάν όλοι συναισθανθούμε τις κοινές μας ευθύνες και πρώτη η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο ευνομίας και δικαιοσύνης για όλους” είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην δημιουργία του μηχανισμού στήριξης “που το πετύχαμε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και με όπλο τις θυσίες και την αποφασιστικότητα των ελλήνων πολιτών” και πρόσθεσε ότι “σήμερα μιλάμε σε διαφορετική βάση, από εκείνη που ξεκινήσαμε (καθώς) έκλεισε ο κύκλος μιας μεγάλης μάχης που δώσαμε προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί μόνη απέναντι στο πρόβλημά της, στα πελώρια χρέη της αλλά και απέναντι στους κερδοσκόπους”. 

“Άνοιξε ο νέος κύκλος μιας μεγάλης μάχης που έχουμε μπροστά μας για να κάνουμε την οικονομία μας, τη χώρα μας βιώσιμη και ανταγωνιστική” επισήμανε στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης “ήταν ένα αναγκαίο μέσο για να σταθούμε στα πόδια μας και πάλι, είναι και μια μορφή άμεσης παρέμβασης στην αγορά, ενώ ως αποτέλεσμα μετά της συμφωνία της χώρας μας με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουμε εξασφαλίσει πια το χρόνο που χρειαζόμαστε, ώστε να κάνουμε πράξη όλες εκείνες τις ανατροπές που χρειάζεται η χώρα μας για να ανασάνει και να ατενίσει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία”. 

“Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές μας δεν είναι μόνο εκείνα που αφορούν στην μείωση των αποδοχών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων, δυστυχώς ως προς αυτή τη σκληρή, τη δύσκολη απόφαση που πήραμε, δεν υπήρχε άλλος δρόμος” είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι “ήμασταν υποχρεωμένοι να περιορίσουμε με άμεσο τρόπο τις δαπάνες του κράτους, ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Αποτρέψαμε το χειρότερο”. 

“Στη συντριπτική τους, όμως, πλειοψηφία τα μέτρα που δεσμευτήκαμε να λάβουμε τα επόμενα χρόνια αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, που εδώ και δεκαετίες είχε ανάγκη η χώρα” είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι “ακόμα και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν”. 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα είπε ότι μέχρι σήμερα η χώρα κινήθηκε οικονομικά με επίκεντρο την κατανάλωση και όχι την παραγωγή, ενώ “θεωρήσαμε ότι μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για πάντα. Ήταν ένας ιδιότυπος προστατευτισμός απέναντι στις διεθνείς αγορές που όμως δεν προετοίμαζε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια οικονομία”. 

“Πολλές επιχειρήσεις “βολεύτηκαν” με το μοντέλο δημοσία έργα – δημόσιες προμήθειες – κρατικές & ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα ελάχιστα να ασχοληθούν με την καινοτομία, με την εξωστρέφεια, με την ανταγωνιστικότητά τους” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “σήμερα αυτό το μοντέλο ανάπτυξης – αν μπορεί κανείς να το ονομάσει μοντέλο – ξόφλησε οριστικά και η χώρα καλείται να στραφεί σε μια βιώσιμη οικονομία”. 

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι καιρός να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προσθέτοντας ότι “δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς ναι μεν, συνεχίζουμε και με το ΕΣΠΑ και με τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, όμως τα περιθώρια είναι στενότερα σε σχέση με το παρελθόν”. 

“Κατά συνέπεια, δουλειά μας, είναι να εξασφαλίσουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα, τόσο από τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εξωτερικό και δουλειά των επιχειρήσεων, είναι αφενός να αδράξουν την ευκαιρία που εμείς θα τους εξασφαλίσουμε, αλλά και να ξεκινήσουν να επενδύουν όχι μόνο με το κέρδος ως αυτοσκοπό, αλλά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι στην κοινωνία δεν μπορούν να διευρύνονται οι ανισότητες, αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης ότι “ως κοινωνία θα μοιράζουμε τον πλούτο με βάση την αξία του καθενός μας και όχι τις σχέσεις του με την εξουσία ή το θράσος του να παραβιάζει τον νόμο” και τόνισε ότι “όταν ζητάς σε κάποιον να κάνει θυσίες, έστω και πρόσκαιρες, έστω και αν είναι με το μάτι προσηλωμένο σε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να είσαι αξιόπιστος συνομιλητής”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται και υπογράμμισε μετ’ επιτάσεως ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και αυτή που θα διογκωθεί πριν λυθεί είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, καθώς το κράτος στέρεψε από προσλήψεις”. 

“Αν δεν υπάρξει ένας υγιής ιδιωτικός τομέας, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας δεν θα βρίσκουν δουλειά” είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι “σαν πολιτικός και σοσιαλιστής πολιτικός, σαν πατέρας αλλά και σαν πολίτης μιας κοινωνίας που πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της, σας διαβεβαιώνω ότι τίποτα δεν με προσβάλει περισσότερο από έναν νέο με ιδέες και όρεξη να μην μπορεί να βρει δουλειά. Ή να μην μπορεί να ασκήσει την επιχειρηματικότητά του με δικιά του πρωτοβουλία”. 

“Και βέβαια, ακριβώς για να προστατεύσουμε τους νέους από την ανεργία, ακριβώς για να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θεσπίσαμε τα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών – εργαζομένων” είπε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι “είναι μια ρύθμιση που μαζί με την πρόβλεψη του νέου φορολογικού νόμου για τη χαμηλότερη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, θα δημιουργήσει σοβαρά κίνητρα για όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν άνοιγμα στην καινοτομία, σε ξένες αγορές, στην αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και βέβαια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”. Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δουλειά μας είναι να επιδιώξουμε επενδύσεις και να διαμορφώσουμε και περιβάλλον ώστε αυτές να μείνουν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επαφές με επιχειρηματίες της διασποράς καθώς και Άραβες επιχειρηματίες, αλλά και επιχειρηματίες από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, ενώ πάνω από εκατό επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για ελληνοτουρκικές κοινοπραξίες, προσθέτοντας ότι αυτό εμπεδώνει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί όσο το δυνατόν πιό γρήγορα τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της “Πράσινης Ανάπτυξης” καθώς και στην αξιολόγηση μαζί με το Συμβούλιο της Επικρατείας των θεμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 

“Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, θα προχωρήσουμε μέσα σε λίγους μήνες σε ανατροπές που δεν έγιναν στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Προσωπικά σας εγγυώμαι ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μια δυνατή και βιώσιμη οικονομία. Ζητώ και από εσάς να κάνετε το ίδιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά κομμάτια της οικονομίας μας και γι’ αυτό σας ζητώ να συνταχθείτε μαζί μας σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της προοπτικής, μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε