Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Προϋπολογισμός: “Μονομαχία” Τσίπρα – Μητσοτάκη για χρέος και ανάπτυξη με στυλ… προεκλογικό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Με 152 υπέρ και 146 κατά σε σύνολο 298, κυρώθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 στη Βουλή
– “Ορόσημο το 2017 για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση” τόνισε ο πρωθυπουργός
– “Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα – Δεν κάνουμε πίσω στα εργασιακά” διεμήνυσε στους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας
– Κυριάκος Μητσοτάκης: “Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα αλλά η μόνη λύση”
– Το “σόου” Τσακαλώτου, το σχολείο του Σταύρου Θεοδώρακη και η απάντηση Δραγασάκη στο Μιχαλολιάκο

Χωρίς εκπλήξεις και με «χαρτογραφημένη» την μετωπική σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ψηφίσθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Προϋπολογισμός του 2017 με 152 “υπέρ” έναντι 146 “κατά”, ενώ απουσίασαν δυο βουλευτές: από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και από τη ΝΔ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου οι οποίοι όμως με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι εάν μπορούσαν να προσέλθουν στην ψηφοφορία θα ψήφιζαν όπως και η υπόλοιπη κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή μπορεί να έγινε με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017, όμως πήρε… προεκλογικό και εφ’ όλης της ύλης χαρακτήρα, με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σε πολύ έντονους τόνους τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως “καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” αλλά και κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πως “είναι η πρώτη που κατηγορεί την… επόμενη για τις δικές τις παραλείψεις”.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας το πρόσφατο Eurogroup κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως υπέγραψε “το συμπληρωματικό αλλά και το 4ο Μνημόνιο” αλλά και πως “κέρδισε ελάχιστα, με μεγάλο κόστος”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε πως θα εφαρμόσει “τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας”, ενώ αναρωτήθηκε αν με τις εξαγγελίες του ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε “να αποδράσει από την εξουσία”.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές “δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά η μόνη λύση στα προβλήματα της χώρας”.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά πως οι πρώτες εκλογές στον ορίζοντα είναι “οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές του Ιουνίου του 2019”. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως “αντί του κόφτη” που προεξοφλούσε η Νέα Δημοκρατία “ήρθε ο δότης καθώς η κυβέρνηση έδωσε χρήματα από την υπεραπόδοση”, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για το κόψιμο του ΕΚΑΣ, καθώς όπως σημείωσε η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευτεί σχετικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “χρονιά ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση το 2017”, ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να πάρει “νέα μέτρα λιτότητας” αλλά και πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα στην απαίτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η μόνη «πρωτοτυπία» στην φετινή συζήτηση του Προϋπολογισμού ήταν τα σαφή μηνύματα που θέλησε να στείλει από το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας στην ‘Άγκυρα για την αυξανόμενη ένταση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα να υπάρξει συνεννόηση για εθνική γραμμή.

Δεν έλειψαν πάντως και τα ευτράπελα από την Ολομέλεια. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μας πληροφόρησε ότι εκτός από ΠΑΟΚτσής ήταν και “μαυροσκούφης”, αλλά και πως δεν θα έκοβε το κεφάλι του, αλλά κάποιου που αντιπαθεί. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, απάντησε μέσω twitter στον υπουργό Οικονομικών για τα παιδιά του που πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν άφησε να “πέσει κάτω” η επιχείρηση πατριδοκαπηλίας από την Χρυσή Αυγή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε