Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ριζικό λίφτινγκ στον εκλογικό νόμο! Ψήφος από τα 17, συνδυασμός λίστας – σταυρού και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών

Ριζικό λίφτινγκ στον εκλογικό νόμο! Ψήφος από τα 17, συνδυασμός λίστας – σταυρού και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ο διάλογος για το νέο εκλογικό σύστημα πιθανότατα και μέσα στον Μάιο. Δείτε ποιες θα είναι οι βασικές αλλαγές.
 

Στον βασικό άξονα φαίνεται πως έχει καταλήξει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μία από τις αλλαγές που εξετάζονται είναι να υπάρχει δικαίωμα ψήφου από το 17ο έτος της ηλικίας. Για τις εκλογικές έδρες και το μπόνους υπάρχουν σκέψεις οι 270 έδρες να κατανέμονται με απλή αναλογική και να υπάρχει το μπόνους των 30 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον αυτό έχει ποσοστό τουλάχιστον 40%.

Μπόνους θα δίνεται και σε συνασπισμούς κομμάτων που θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν το 40%.
Η ψήφος των αποδήμων θα γίνεται… αλά ιταλικά. Η κυβέρνηση σκέφτεται να υιοθετήσει το ιταλικό μοντέλο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ομογενείς να ψηφίσουν.

Η πρόταση που μελετάται για τον σταυρό προτίμησης είναι να υπάρχει πρόβλεψη και για σταυρό και για λίστα, ειδικότερα για τον επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αυτό που ενδεχομένως να αλλάξει τις ισορροπίες είναι το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να μη δίνουν περισσότερες από 10 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο. 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε