Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στα δύο η κυβέρνηση για την πρόταση Λαγκάρντ

Στα δύο η κυβέρνηση για την πρόταση Λαγκάρντ

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση δημιούργησε η πρόταση της Λαγκάρντ, η οποία ουσιαστικά ερμηνεύεται ως χείρα βοηθείας προς τον Σόπιμπλε, αλλά και ως πρόταση η οποία μπορεί να απεμπλέξει το θέμα από το βάλτο που έχει κολλήσει.

Τί λέει η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρότασή της; Το περιγράφει με σαφήνεια η γερμανική Sueddeutsche Zeitung: «Στη διένεξη ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών η επικεφαλής του Ταμείου διατύπωσε μια πρόταση, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ο Γερμανός υπουργός, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμεί να ηρεμήσει την κατάσταση ενόψει των γερμανικών εκλογών. Η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε στον Β. Σόιμπλε να δώσει το Ταμείο πράσινο φως επί της αρχής σε ένα δανειακό πρόγραμμα, αλλά να εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο όταν ο Β. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε σαφείς ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος”.

Πρόκειται για σολομώντειο συμβιβασμό, ο οποίος υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τον Σόιμπλε, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν προς το παρόν δύο στρατόπεδα. Εκείνο που υποστηρίζει την απόρριψη της πρότασης και την αναζήτηση πολιτικής λύσης στη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου και το δεύτερο το οποίο προτείνει να γίνει αποδεκτή στην περίπτωση που θα εξασφαλίζει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, που, όπως σας έχει ενημερώσει το newsit.gr αποτελεί τώρα τον πρώτο και ίσως μοναδικό στόχο της κυβέρνησης.

Το δεύτερο στρατόπεδο υποστηρίζει να υιοθετηθεί η πρόταση και να αναζητηθεί μία πιο προωθημένη διατύπωση, η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει το κατάλληλο επικοινωνιακό παιχνίδι στο εσωτερικό, να ανοίγει με σαφήνεια την πόρτα για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και να αποτελεί ισχυρή δέσμευση έναντι των Ευρωπαίων οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν δεσμευτεί για διάφορα άλλα θέματα, αλλά αναίρεσαν τις δεσμεύσεις τους.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε