Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Στα χέρια του Πολάκη ο κόφτης, γιατί «μαύρα» λεφτά υπάρχουν πολλά…

Στα χέρια του Πολάκη ο κόφτης, γιατί «μαύρα»  λεφτά υπάρχουν πολλά…

Ισως δεν το πιστεύετε, αλλά ο κόφτης του προϋπολογισμού βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη. Όχι μην το πάρετε σαν πλάκα, ούτε για ανέκδοτο.

Ο Πολάκης κρατάει τα κλειδιά της επιτυχίας του προϋπολογισμού. Αν δεν το πιστεύετε ακόμα διαβάστε τι είπε στην Κοζάνη ο χειμαρρώδης υπουργός και θα διαπιστώσετε γιατί έχουμε δίκιο όταν υποστηρίζουμε πως σε αυτή τη χώρα δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αυξήσεις φόρων. Είπε λοιπόν ο Π. Πολάκης ότι «κάθε χρόνο δαπανούσαμε από τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία 18 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,5 δισ. ευρώ ήταν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων. Κάντε τον λογαριασμό για να δείτε τι ποσοστό ήταν στο δημόσιο χρέος αυτό το γλέντι, αυτό το πάρτι το οποίο έγινε από το 1996 μέχρι το 2009 στο χώρο της υγείας. Ακόμη και σήμερα, που η χρηματοδότηση λόγω μνημονίου έπεσε στα 10 δισ. ευρώ, ξέρουμε ότι οι μαύρες υπερτιμολογήσεις υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ».

Καταγγέλλοντας το πάρτι στο χώρο της υγείας, μίλησε ανοιχτά για μίζες και χωρίς να το θέλει αποκάλυψε επίσης πως τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ ως το 2018 δεν είναι καθόλου απαραίτητα και αναγκαία, αφού με έναν απλό πολλαπλασιασμό βλέπουμε πως  από το «μαύρο»  χρήμα μόνο στην υγεία μπορούν να βρεθούν 2,5 επί 3, δηλαδή 7,5 δις. ευρώ.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την κυβέρνηση. Μπορεί, εφόσον το θέλει και το επιθυμεί να βρει αυτά τα κονδύλια και όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός να ενισχύσει το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή να μειώσει φόρους.

Αν προχωρήσουμε το συλλογισμό λίγο πιο πέρα, έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση σύντομα να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αρκεί να κάνει τα δέοντα για να περιορίσει, αν όχι να εξαλείψει, τη φοροκλοπή από το ΦΠΑ που φτάνει τουλάχιστον στα 7 δις. ευρώ το χρόνο. Εξάλλου, το είπε προεκλογικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Το θέμα δεν είναι το ύψος των συντελεστών, αλλά η εισπραξιμότητα. Μόνο που ως τώρα παραμείναμε στο σκέλος της ορθής διαπίστωσης, αλλά δεν περάσαμε στο στάδιο της πράξης.

Κι αν περάσουμε στη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, το παρεμπόριο, την εισφοροδιαφυγή, τη ¨μαύρη¨ εργασία, διαπιστώνουμε πως όχι μόνο κανένα φορομπηχτικό και εισπρακτικό μέτρο δεν είναι αναγκαίο, αλλά πως ακόμα και τώρα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για ενίσχυση των πιο αδύναμων πολιτών και για δραστικό περιορισμό των φόρων, επιλογές που θα βοηθήσουν την οικονομία να επιστρέψει σε ταχεία ανάπτυξη.

Θα το πούμε κι ας μειδιάσουν ορισμένοι. Λεφτά υπάρχουν. Μόνο που για να είμαστε απολύτως ακριβείς θα το αλλάξουμε λίγο λέγοντας: «Μαύρα»  λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολλά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε