Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Θρίλερ και παιχνίδια με την συμφωνία Ελλάδας – δανειστών – Οι πληροφορίες και οι διαψεύσεις

Θρίλερ και παιχνίδια με την συμφωνία Ελλάδας – δανειστών – Οι πληροφορίες και οι διαψεύσεις

– Πολλά και θετικά μηνύματα από την διαπραγμάτευση σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr
– Την είδηση για σύγκλιση Ελλάδας – δανειστών σε πολλά και σημαντικά θέματα μετέδωσε και το Reuters
– Η Κομισιόν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την συμφωνία
– Κυβερνητική πηγή: «Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή»

Ήταν λίγο μετά τις 11 το πρωί όταν το newsit.gr μετέδιδε τις πληροφορίες ότι η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει πλέον στη διαμόρφωση του staff level agreement. Ουσιαστικά, έλεγαν οι πληροφορίες μας, απομένει η επισφράγιση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, αλλά και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης, αρκεί για να εξαχθεί το συμπέρασμα πως πλέον μιλάμε για συμφωνία σε όλα τα βασικά ζητήματα.

Μάλιστα γνωρίζαμε ότι εκτός από το θέμα της ΔΕΗ έτσι και στο θέμα των εργασιακών φαίνεται ότι η Ελλάδα παραχωρεί το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος θα πρέπει τώρα να αλλάξει, μένει ως έχει το όριο των ομαδικών απολύσεων ενώ στα κέρδη της της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να μετρηθεί και το θέμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων.

Λίγη ώρα αργότερα ερχόταν το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του newsit.gr.

Όμως, πριν αλέκτωρ λαλήσει, κυβερνητική πηγή σχολίαζε: «Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως. Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή “.

Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωσε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ. Οι δανειστές της Ελλάδας δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτό που δήλωσαν νωρίτερα πηγές ότι επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία για τα ανοικτά θέματα στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και δήλωσαν ότι τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, αντίθετα απ’ αυτό που επιθυμεί η Αθήνα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές. Δύο ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα προκαταρκτική συμφωνία.
Σε δήλωσή του νωρίτερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα μπορούν να αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος διάσωσης.
«Θα καθορίσουμε στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM. Επανέλαβε επίσης ότι τα ενδεχόμενα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά όχι τη θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί». Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Τι έλεγε το ρεπορτάζ του Reuters

Σύμφωνα με το Reuters “Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.
Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδρο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018″.

Η μείωση του μεριδίου της ελεγχόμενης από το κράτος ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων λιγνήτη συμφωνήθηκε επίσης, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος, συμφωνα πάντα με το Reuters.

Οι τελευταίες πρόοδοι αναμένεται να επιτρέψουν την επιστροφή μέσα στις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα των επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ και του ΔΝΤ για να οριστικοποιήσουν λεπτομέρειες με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, σημειώνει το Reuters επισημαίνοντας πως συνομιλίες διεξάγονται τώρα μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η Ελλάδα είναι πιθανό να αρχίσει να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις μόλις σφραγιστεί η συμφωνία ακόμη και από την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε