Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τα “αλλάζει” ο Σαντορινιός – Κανένα σχέδιο για κατοίκηση βραχονησίδων

Τα “αλλάζει” ο Σαντορινιός – Κανένα σχέδιο για κατοίκηση βραχονησίδων
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2017 | 22:32
Πρώτη δημοσίευση: 13.01.2017 | 22:32

Τα μαζεύει ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Σαντορινιός μετά την αντίδραση της Άγκυρας. Ο κ. Σαντορινιός προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το σχέδιο αξιοποίησης των 28 βραχονησίδων του Αιγαίου.

Λίγες ώρες αφότου η Άγκυρα προέτρεψε τους Έλληνες να επιδείξουν κοινή λογική τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο «που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική της Ελλάδας σε αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς», ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για κατοίκηση βραχονησίδων.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων έκανε λόγο για σχέδιο τουριστικής αξιοποίησής τους προς όφελος των γύρω μεγάλων νησιών, με βάση συγκεκριμένο θεματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στόχος, όπως τονίζει στη δήλωσή του, είναι η προσέλκυση τουριστών για τη μοναδικότητα των νησιών αυτών και για την παρατήρηση των σπάνιων ειδών ζώων που ζουν στις νησίδες.

Ολόκληρη η δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας: 

"Σχετικά με το θέμα της από 9/01/17 απάντησής μου σε ερώτηση βουλευτή, παραπέμπω στις δηλώσεις μου στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και το σχετικό δελτίο Τύπου που εξεδόθη.  Διευκρινίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία ενημερώθηκα στο πλαίσιο ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον. 

Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησης τους".
 
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του Υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».


   Διαδώστε αυτό το άρθρο