Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Το OXI του Γιώργου

– Φτάνει η ώρα της σύγκρουσης του πρωθυπουργού με το Βαθύ ΠΑΣΟΚ
– Απαιτούνται βαθιές τομές σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ και Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι περικοπές σε μισθούς
– ‘Ωρα ευθύνης για τον Α.Σαμαρά

Στην πιο δύσκολη και καθοριστική του μάχη με το Βαθύ Κράτος που το ίδιο δημιούργησε εδώ και δεκαετίες, εισέρχεται από εδώ και πέρα το ΠΑΣΟΚ. Και αυτός είναι ίσως ο μόνος λόγος για να ζητά ο πρωθυπουργός κομματική ψήφο στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Τον δρόμο και την αναγκαιότητα γι’ αυτές τις αλλαγές δείχνει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου.
Σε αυτήν παρατίθενται με σαφή τρόπο οι τομές που πρέπει να γίνουν σε “καρκινώματα” που δημιούργησε το παλαιό πελατειακό ΠΑΣΟΚ και  συντήρισε στα διαλλείματα που κυβέρνησε και η ΝΔ.

Είναι προφανές σε όλους πια -πλην εκείνων που τα “κονομάνε χοντρά” ότι τα ΚΑΠΗ είναι εστίες οικονομικής διαφθοράς με ελάχιστη προσφορά στους ηλικιωμένους. Αν βρει κάποιος την αναλογία εξόδων προς παροχές είναι σαφές ότι αν τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε δικαούχο πήγαιναν απ’ ευθείας στη τσέπη του θα εξασφάλιζε φροντίδα και ψυχαγωγία 5 αστέρων.

Σήμερα απλώς τροφοδοτούν  ένα παρασιτικό σύστημα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με κάποια ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τοπικά μικροσυμφέροντα.

‘Ετσι σήμερα έχουν εξελιχθεί σε άδειες σχολές χωρίς περιέχομενο και ενδιαφέρον από σπουδαστές αλλά με πολύ μεγάλα έξοδα που τα πληρώνουμε όλοι μας.

Kάτι ανάλογο γίνεται και σε πολλά τμήματα των ΑΕΙ με αδιαφανή κατασπατάληση κρατικών και κοινοτικών πόρων ενώ η κοινωνία τόσα χρόνια συζητά μόνο για το…άσυλο.

Αλλά και στις ΔΕΚΟ όπως και στα νοσοκομεία παρά τις προθέσεις το μεγάλο φαγοπότι απλως μειώθηκε κατάτι.

‘Οπως επίσης πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να υπάρχουν καταχρεωμένοι δήμοι που δε μαζεύουν ούτε τα σκουπίδια αλλά  να συντηρούν με “θαλασσοδάνεια” δημοτικούς ραδιοφωνικούς  σταθμούς μόνο και μόνο για να προπαγανδίζουν μέσω “δημοσιογράφων” το…έργο του δημάρχου.

Αυτά και αρκετά ακόμα ανάλογα που και η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει επισημαίνει η έκθεση. Μόνο που για να υλοποιηθούν όλα αυτά και εξοικονομηθούν πόροι ώστε να μη χρειαστούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων θα πρέπει να θιγεί το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ.

‘Ετσι ήταν αναμενόμενο  η έκθεση να “κακοποιηθεί” και να δαιμονοποιηθεί από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υφυπουργός πολιτισμού Τ. Χυτήρης που μιλώντας στο “ράδιο 9 ” είπε ότι ο κ. Προβόπουλος υπερέβη τα εσκαμμένα,ενώ το μέγαρο Μαξίμου “διέρεε” ότι οι επισημάνσεις του διοικητή είναι σωστές.
Το ίδιο έκαναν και νεότερα στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης.

Είναι φανερό ότι ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις εκλογές και εν όψη νέων μέτρων θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις. ‘Οχι τις εύκολες, της περικοπής των μισθών, αλλά τις δύσκολες των τομών. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να το πράξει. Μένει να αποδειχθεί.

‘Ομως μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η αντιπολίτευση.Η ΝΔ θα πρέπει επιτέλους να σταματίσει τον άκρατο και άκριτο λαικισμό. Η πολιτική της έκανε το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ ακόμα πιό βαθύ και την έφερε τη χρεοκοπία ακόμα πιό κοντά.

Ο Α. Σαμαράς θα πρέπει να πει το δικό του όχι στο φθηνό λαικισμό. Στα παλιά κλισέ και στο χάιδεμα των αυτιών.
Ενα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας παρά τις μεγάλες θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί αντιλαμβάνεται πιά ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα η εθνικλη προσπάθεια θα πρέπει να έχει συνέχεια και ουσία.
‘Οχι ανεύθυνες υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε