Πολιτική

Το απίστευτο παρασκήνιο στο ελληνικό θρίλερ! Οριστικά στις 9 Μαΐου το νέο Eurogroup – Η τρικλοποδιά της Γαλλίας στη Γερμανία

- Μιλώντας σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις
- Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που ήταν αρνητική σε μία νέα Σύνοδο Κορυφής
- Πριν το Eurogroup δεν αποκλείεται μία συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε-Σαπέν με Ντράγκι-Λαγκάρντ και Γιούνκερ
- Πληροφορίες αναφέρουν πως εάν δεν βγει λευκός καπνός στο επόμενο Eurogroup τότε θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής στις 14 ή 15 Μαΐου
- Κομισιόν, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία θεωρούν πως πρέπει να τεθεί άμεσα το θέμα του χρέους

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποφάσισε πως τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. θα συνεδριάσει το Eurogroup και για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

 

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης