Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Το θρίλερ με την ακυβέρνητη Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο των διερευνητικών εντολών και τα “παιχνίδια” που οδηγούν σε νέες εκλογές

Το θρίλερ με την ακυβέρνητη Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο των διερευνητικών εντολών και τα “παιχνίδια” που οδηγούν σε νέες εκλογές

– Στις 13:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει την εντολή για κυβέρνηση στον Κάρολο Παπούλια
– Εν συνεχεία παίρνει την εντολή ο Ε. Βενιζέλος και ξεκινάει επαφές με Κουβέλη και Καμμένο
– Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Τσίπρα ότι θέλει εκλογές και για αυτό δημιουργεί εμπόδια
– Άρχισαν τα όργανα με τις δόσεις – Εγκρίθηκε το ποσό των 4,2 δισ και όχι 5,2 όπως αναμενόταν

Με την παγκόσμια κοινή γνώμη να έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ελλάδα, όπως και οι διεθνείς χρηματαγορές, οι έλληνες πολιτές για πολλοστή φορά είναι κατώτεροι των περιστάσεων και αντί να δώσουν μία λύση με μία κυβέρνηση συνεργασίας, συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να παίζουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια με μοναδικό σκοπό να έχουν οφέλη στις επόμενες εκλογές που σίγουρα θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Άλλη μία απόδειξη ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα μας πιέσουν μέχρις εσχάτων είναι η απόφαση να εγκριθεί τελικά η δόση στην Ελλάδα, αλλά μειωμένη κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μπορεί η επίσημη απάντηση από τις Βρυξέλλες για τη μείωση του ποσού να είναι λόγω των χρημαδοτικών αναγκών της χώρας, αλλά πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των όσων θα επακολουθήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Και ενώ από το εξωτερικό κάθε μέρα υπάρχουν δεκάδες μηνύματα προς τους έλληνες πολιτικούς να σοβαρευτούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση, εδώ τελικά ασχολούνται με τις εντυπώσεις και στο ποιός θα χρεωθεί την αποτυχία του σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτές λοιπόν οι τακτικές οδήγησαν και τον κ. Τσίπρα, όπως νωρίτερα και τον κ. Σαμαρά σε ναυάγιο και έτσι και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τη διερευνητική εντολή καθώς δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Μετά από αυτό θα αναλάβει ο κ. Βενιζέλος την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, ο οποίος όπως έκανε γνωστό θα ξεκινήσει τις επαφές από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Κουβέλη και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα διαδοχικά με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλο, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη συζήτηση έγινε με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, καθώς περιελάμβανε προτάσεις και αντιπροτάσεις. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι από την αρχή της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της επιστολής που ζήτησε να στείλουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με τις οποίες θα αναιρούν τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή του Μνημονίου. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε ότι από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να στηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ισοδυναμεί με άρση της υπογραφής, ενώ επανέφερε τη θέση του για επιμήκυνση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του Μνημονίου. Και οι δύο θέσεις απορρίφθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη θέση του Ευάγγ. Βενιζέλου στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με μοναδικό αντικείμενο την ψήφιση της απλής αναλογικής, ενδεχόμενο που απέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων και, επιπλέον, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι είναι εντελώς αυθαίρετη και παραπλανητική η ερμηνεία του προέδρου της ΝΔ ότι οι θέσεις του Αλ. Τσίπρα οδηγούν τη χώρα εκτός ευρώ και επαναλάμβαναν ότι σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που έχει οδηγήσει τη χώρα, στη σημερινή, τραγική κατάσταση.

Άλλη πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζοντας τις συζητήσεις με τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι ο μεν πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε καμία ουσιαστική τακτική στις διερευνητικές εντολές και ακριβώς σε αυτή την απουσία σχεδίου αποδίδουν και την κατάθεση της εντολής εντός λίγων ωρών, για δε την τακτική του Ευάγγ. Βενιζέλου, η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητά κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας ωχριούν μπροστά στο “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου!!!”.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. και σε αυτό το ενδεχόμενο θα επικεντρωθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα, καθώς θεωρεί ότι αν επιβεβαιωθούν αυτές, οι συγκρατημένες έστω, εκτιμήσεις, το πολιτικό σύστημα θα αποσαθρωθεί ακόμη περισσότερο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, στο κοινοβουλευτικό πεδίο και στην κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα είτε για να χειριστεί τις εξελίξεις αν σχηματιστεί κυβέρνηση είτε για να δώσει ένα νέο εκλογικό αγώνα, που κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών θα είναι νικηφόρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ναυάγιο η εντολή του Τσίπρα και όλα δείχνουν νέες εκλογές – Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Τσίπρα ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση

Αποφάσισαν εκλογές και κερδίζουν χρόνο με διερευνητικές

Αναπόφευκτες πια οι εκλογές – Κλειδώνουν για 10 Ιουνίου; – Οι σχεδιασμοί Σαμαρά – Βενιζέλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε