Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τους ένωσε όλους! Οι παρόντες και οι απόντες από τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Τους ένωσε όλους! Οι παρόντες και οι απόντες από τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν σήμερα πρώην πρωθυπουργοί, πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, συγγενείς του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και πολιτικοί που δεν τους βλέπουμε συχνά μαζί. Αφορμή τα 20 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου.

Με άλλα λόγια, το όλον παλαιό και νέο ΠΑΣΟΚ με όλες τις τάσεις και μετεξελίξεις του έδωσε το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου με θέμα “Ανδρέας Γ. Παπανδρέου 1919-1996: Προσωπική και Πολιτική Διαδρομή”. Σε αυτή την έκθεση μπορεί κανείς να δει προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου πολιτικού αλλά και φωτογραφίες από την μεγάλη πολιτική του διαδρομή.

Από την «οικογένεια» ΠΑΣΟΚ, παρόντες ήταν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννήματα, ο Γιώργος Παπανδρέου, τα αδέλφια του Νίκος και Ανδρίκος Παπανδρέου, η Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Φίλιππος Πετσάλνικος (που με πρότασή του στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό οργανώθηκε η έκθεση αυτή τιμής), όπως και ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα, Αντώνης Λιβάνης, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που είχε συνεργαστεί και με το ΠΑΣΟΚ Μανώλης Γλέζος αλλά και πολλά άλλοι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του Κινήματος όπως οι: Κ. Γείτονας, Σ. Βαλυράκης, Ν. Σηφουνάκης, Χρ. Ροκόφυλος, Α. Μακριπίδης, Χ. Μαγκούφης, Μ. Σκουλάκης, Γ. Ανωμερίτης, Μ. Καρχιμάκης, Π. Φασούλας, Γ. Ρωμαίος, Φ. Σαχινίδης, Μ. Παπαϊωάνου, Θ. Τσούρας και άλλοι πολλοί.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς το παρόν έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΜ. ΣΥΜΠ. Θ. Θεοχαρόπουλος. Αντίθετα απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και νυν ΣΥΡΙΖΑ διακρίναμε ότι προσήλθαν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπρίτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης και οι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παραστατίδης και Νίνα Κασιμάτη, ενώ το παρών έδωσαν και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όπως και η υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Από τους πρώην προέδρους της Βουλής παρόντες ήταν οι Δημήτρης Σιούφας και ο Βύρων Πολύδωρας, Ευαγ. Μεϊμαράκης ενώ απουσίασαν οι Άννα Μπενάκη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την εκδήλωση επίσης τίμησαν εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Περιστύλιο της Βουλής, και εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, πρώην πρωθυπουργών, πολιτικών αρχηγών, συγγενών, προσωπικών και πολιτικών φίλων και στελεχών των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα και ντοκουμέντα που συνδέονται με την προσωπική και πολιτική δράση του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα προέρχονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ, το Ίδρυμα Κ. Σημίτης, την ΕΡΤ, τα ΑΣΚΙ, το Μουσείο Μπενάκη, την Τράπεζα της Ελλάδος, κ.α. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2016.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε