Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσακαλώτος για αξιολόγηση: Δεν θέλουν να κλωτσάνε τον ντενεκέ – Το ΔΝΤ απαιτεί μειώσεις στις συντάξεις

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Η λύση, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι κοντά γιατί οι περισσότεροι “παίκτες” δηλαδή οι Ευρωπαίοι “δεν θέλουν να κλωτσάνε το ντενεκέ στο να πάει πιο κάτω” αλλά το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση και επιμένει σε περικοπές συντάξεων. Τάδε έφη Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή…

Αρκετά αισιόδοξος μετά την ενημέρωση και την ανταπόκριση που βρήκε από όλα τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το ΔΝΤ θα επιστρέψει και θα συνεχίσει από τους Θεσμούς το κλείσιμο της αξιολόγησης εμφανίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς όμως να δώσει ημερομηνίες καθώς όπως είπε «αυτό γεννά προσδοκίες που όταν δεν βγαίνουν δημιουργεί απογοητεύσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηριστικά ανέφερε «με διπλωματικό τρόπο» όπως είπε ότι «οι παίκτες πλέον που θέλουν λύση είναι περισσότεροι από τους παίκτες που δεν θέλουν λύση. Και σε ένα λογικό κόσμο δεν μπορεί όταν οι περισσότεροι παίκτες θέλουν την λύση, αυτή η λύση να είναι μακριά …Και ελπίζω ότι ζούμε σε ένα λογικό κόσμο…».

Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις εάν αυτή η λύση θα είναι στο προσεχές Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «δεν θα σας πω ημερομηνίες…» και σε ό,τι αφορά το πώς θα είναι αυτή η «λύση», δηλαδή εάν υπάρχει ενδεχόμενο να μας «δοθούν τα χρήματα λίγα – λίγα» απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι πιστεύω ότι δεν θέλουν να κλωτσάνε το ντενεκέ στο να πάει πιο κάτω η αξιολόγηση… εμένα δεν με ενδιαφέρει το τεχνικό κομμάτι αλλά η ουσία να είναι μια λύση που εντός και εκτός της Ελλάδα θα κάνει όλους να νιώσουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα…».

«Χθες είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τους εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την καθυστέρηση από πλευράς του ΔΝΤ. Όταν οι Θεσμοί είχαν αναχωρήσει από την Ελλάδα, είχαν πει ότι θα έρθουν σε 10 ημέρες, εγώ προσπάθησα να τους πιέσω να επιστρέψουν σε μια εβδομάδα, τώρα έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν ακόμα έρθει», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Και συνέχισε: «Εξήγησα ότι οι διαφορές που έχουν προκύψει είναι μέσα το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα περίμενε κανείς να υπάρχει, αλλά το ΔΝΤ κρατάει μια πολύ πιο σκληρή στάση… Η πιέσεις που ασκούνται σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι σε δύο πλευρές. Από τη μία υπάρχει η πίεση προς εμάς να κάνουμε κάποια πράγματα και από την άλλη προς τους Ευρωπαίους να κάνουν και αυτοί κάποιες αναθεωρήσεις. Το ΔΝΤ δεν πιέζει γιατί δεν έχει πειστεί από την πρότασή μας για το ασφαλιστικό και θέλουν περισσότερες περικοπές.

Ζητούν τις περικοπές αυτές λέγοντας ότι με άλλο τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πλεονάσματος που έχει προβλεφθεί για το 2018 καθώς δεν μπορούμε να κόψουμε από κάπου αλλού. Εμείς, όμως τους λέμε ότι είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, όταν από το καλοκαίρι που είχε γίνει αυτή η συζήτηση έχει προκύψει βελτίωση της ανάπτυξης, από το -2% τώρα είναι στο 0,6 με 0,7% ενώ είχαμε και περισσότερα έσοδα από τα μέτρα της φοροδιαφυγής που έχουν αρχίσει να αποδίδουν…»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα, υπογράμμισε πως «έχουμε εξηγήσει ότι οι τρέχουσες συντάξεις δεν μπορούν να κοπούν περισσότερο, όχι μόνο γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μειωθεί ήδη 11 φορές αλλά και γιατί έχουν κοινωνικό χαρακτήρα καθώς οι συνταξιούχοι σήμερα βοηθάνε με την σύνταξή τους άνεργα παιδιά και εγγόνια…».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στην χθεσινή ενημέρωση που έκανε στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική επιτροπή «είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι δεν κατανοεί γιατί καθυστερεί το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι ο χρόνος είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και όσο αυτή καθυστερεί δημιουργεί προβλήματα οικονομικά, πολιτικά που επιτείνουν τους κινδύνους για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε