Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας έτοιμος για όλα – Από δημοψήφισμα μέχρι και εκλογές!

Τσίπρας έτοιμος για όλα – Από δημοψήφισμα μέχρι και εκλογές!

Με την αυτοπεποίθηση του στα ύψη και με τις μετοχές του σε διεθνές επίπεδο, πολιτικά και επικοινωνιακά να έχουν κάνει limit up, ο Αλέξης Τσίπρας νοιώθει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις για τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τη χώρα, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε οι στενοί συνεργάτες γνωρίζει πάντως ότι η “υψηλή πολιτική” των τελευταίων εβδομάδων λόγω των συναντήσεων κορυφής με Ομπάμα, Πούτιν, Λι Κετσιάνγκ, Ολάντ, Ρέντσι, Μέρκελ και Κόστα δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση νέων συμμαχιών και ισορροπιών για τη χώρα μας σε ευρωατλαντικό επίπεδο και όχι μόνο.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών θα φανεί λίαν συντόμως καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν να έχουμε μια επανάληψη του περσινού έργου, όταν η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και η Ρώμη μας άκουγαν, αλλά στην πράξη δεν ίδρωνε το αυτί των δανειστών.

Η επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Βαρσοβία σηματοδοτεί την έναρξη μια περιόδου καύσωνα για το πολιτικό γίγνεσθαι καθώς η αντιπαράθεση για το εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί στις 20 Ιουλίου και για την πρόταση της ΝΔ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το 3ο μνημόνιο στις 26 Ιουλίου θα ανεβάσουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Παράλληλα η αποκάλυψη του “Ελεύθερου Τύπου”, για το έγγραφο 21 σελίδων, που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, φανερώνει τις άγριες διαθέσεις δανειστές οι ζητούν αλλαγές σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων: από μείωση κατώτατου μισθού μέσω της κατάργησης των τριετιών και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων μέχρι αλλαγή στον τρόπο κήρυξης απεργιών και κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων, αλλά και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα!

Το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξαρτάται από την πίεση που θα ασκήσουν οι θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ και με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει ταμειακό πρόβλημα μέχρι τέλους του έτους τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων, από δημοψήφισμα μέχρι και εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, αν συνυπολογιστεί μάλιστα ότι θα έχει ψηφιστεί η απλή αναλογική και το διακύβευμα θα είναι “η μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων”: η Αναθεώρηση του Συντάγματος για ένα νέο Σύνταγμα.

Α. ΜΑΡΑΘΙΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε