Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας: Δεν εφαρμόζω μέτρα, χωρίς συμφωνία για το χρέος – “Σεβαστός πολιτικός ο Σόιμπλε, ανοιχτόμυαλη η Μέρκελ”

Τσίπρας: Δεν εφαρμόζω μέτρα, χωρίς συμφωνία για το χρέος  – “Σεβαστός πολιτικός ο Σόιμπλε, ανοιχτόμυαλη η Μέρκελ”

– Ο Πρωθυπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
– “Στις 22 Μαΐου θα έχουμε συνολική συμφωνία για το χρέος”
– “Μόνο η ΝΔ λέει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση”
– “Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία”
– “Μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και lock out”
– “ Δώσαμε πρόσβαση στην Υγεία σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους”
– “ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν στη μέση την Ελλάδα με τις λάθος προβλέψεις τους”
– “Δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα 3,5%”

Ύστερα από εννέα μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ξανά τηλεοπτική συνέντευξη, αυτή τη φορά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σε μια συζήτηση, όπου κατά διαστήματα ήταν εμφανής ο εκνευρισμός του, ο Πρωθυπουργός μίλησε για… όλα, στέλνοντας, μάλιστα, ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές πως χωρίς συμφωνία για το χρέος, δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα.

Για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως “είναι ένα εύλογο ερώτημα, που θα ήταν δύσκολο να το απαντήσω λίγες εβδομάδες πριν. Πριν από λίγες ημέρες βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτήν την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ένας πολίτης που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται…

Χάρη στο γεγονός ότι δεν έκλεινα την αξιολόγηση, ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν ήταν με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί έχουμε μια συνολική συμφωνία”.  

Και πρόσθεσε: “Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αλλά και το χρέος… Τα αντίμετρα είναι 2% του ΑΕΠ και είναι μέτρα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, μείωση φορολογικών συντελεστών…”.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τα αντίμετρα υπογραμμίζοντας πως “πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει”. Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως “δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%”, και τόνισε: “Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία”.

“Προφανώς θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα.

Επιπλέον, υπογράμμισε: “Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο”.
Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: “Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση, πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν “κόφτης”, “κόφτης”, αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι “κόφτες” της μίζας, της φοροδιαφυγής”.

Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε»

“Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός”, σημείωσε και τόνισε ότι “το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά”.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως “κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017”.

“Κυκλοφόρησα βγήκα έξω είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου”, ανέφερε σε άλλο σημείο.

“Αν ήταν δική μας η επιλογή, ακόμα κι αν ήμασταν υπέρ, δεν θα επιλέγαμε να πουλήσουμε σε περίοδο κρίσης, αλλά δεν ήταν δική μας η επιλογή. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και δώσαμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πέσαμε σε τοίχο… Αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, θα κάναμε ακόμα καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους”, είπε για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “σεβαστό πολιτικό” που “όμως δεν παίζει μόνος του”, ενώ για το αν μετάνιωσε που είπε τη φράση “Go back madame Merkel”, απάντησε: “Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική της. Σε προσωπικό επίπεδο όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο, έχεις άλλη εικόνα. Η Μέρκελ έχει συναίσθηση της ευθύνης και τολμώ να πω πως είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευλογία τον χώρο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, «είμαστε σταυροδρόμι», και προσέθεσε ότι «η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά, από την κρίση δεν βγαίνουμε μόνο με τη διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς για τις κατασχέσεις λογαριασμών υπογράμμισε ότι είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα». Προσέθεσε ωστόσο ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ανεξάρτητη αρχή με την οποία «είμαστε σε συνεννόηση και σε καλή συνεργασία, να υπάρχει ένα μέτρο ώστε αυτοί που δεν μπορούν να προστατεύονται».

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε πως «άλλο πράγμα να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο να πουλάς τα δίκτυα» και τόνισε:

«Διασφαλίσαμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ»

Σημείωσε ακόμα ότι «στα αντίμετρα υπάρχει και μείωση του ΕΝΦΙΑ» και αναρωτήθηκε «γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, ας μην μας δουλεύουν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ξέρει αυτός ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια ούτε είμαστε οι πορφυρογέννητοι».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε πως “εάν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα ως πολιτικός”. “Τότε με κατηγορούσαν όλοι, οι εξαφανισμένοι μιλήσανε, οι μουγκοί μιλήσανε, ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ” υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: “Δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ”.

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι “ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε αμέσως στις αγορές, αλλά να είναι διατηρήσιμη αυτή η έξοδος”. “Έχουμε σχέδιο έχουμε αποφασιστικότητα”, τόνισε.

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι “δεν τις έχουμε ξεχάσει”, “αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του, η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και μετά να διεκδικεί”.

Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι “η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα” και υπογράμμισε ότι “το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή”.

“Εάν κάποιος ήταν στη θέση μου τι απόφαση θα έπαιρνε;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: “Πιστεύει ο συνταξιούχος φίλος μας ότι εάν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο; Και ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε τόσα και άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε