Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ζήτησε να μπουν κανόνες στις αγορές ο Γ. Παπανδρέου από την Ισπανία

Ζήτησε να μπουν κανόνες στις αγορές ο Γ. Παπανδρέου από την Ισπανία

Όπως δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, είχε αρκετές συναντήσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις του με ηγέτες χωρών μελών του G-20, όπως με τους προέδρους της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Μεξικού. 

Η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των αγορών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σχετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή των Α. Μέρκελ, Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί και Ζ.Κ. Γιούνκερ, την οποία και παρέδωσε στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επίσης ανέφερε ότι περιέγραψε το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας της, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια οικονομία που θα είναι βιώσιμη, μια οικονομία της ανάπτυξης και παραγωγική. 

Ειδικότερα με τον κ. Λούλα συμφώνησαν να αγωνιστούν από κοινού για το θέμα της ρύθμισης των αγορών, ενώ ο βραζιλιάνος πρόεδρος προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί σύντομα τη Βραζιλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό. 

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας εν συνεχεία με τους δημοσιογράφους είπε ότι το ταξίδι αυτό μάλλον θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου και θα επισκεφθεί τη Βραζιλία και με την ιδιότητά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί το κόμμα του κ. Λούλα. 

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλά στερεότυπα που αναφέρονται στην Ελλάδα και εξήγησε ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός περήφανος και εργατικός, καθώς και ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και να πετύχουμε. 

Επίσης τόνισε ότι δεν αρκεί από μόνη της η αποφασιστικότητα της Ελλάδας, αλλά χρειάζεται και η παρέμβαση στις αγορές. Αλλά και πάλι, πρόσθεσε, ούτε αυτή αρκεί και γι’ αυτό πρέπει η Διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί ώστε να μπουν κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη διαχείριση του περιβάλλοντος και τη λαθρομετανάστευση. Αν σ’ όλα αυτά δεν κυριαρχήσει η πολιτική και αφήσουμε τις αγορές και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από αυτές ελεύθερες, θα προκληθεί ρευστότητα η οποία είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε κρίσεις και συγκρούσεις. 

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή και είπε ότι πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν και στο πλαίσιο του G-20 και αυτή τη φορά να εφαρμοστούν. Όπως ανέφερε, το κλίμα στη σύνοδο αλλά και στις συζητήσεις που είχε ήταν θετικό, καθώς όλοι έχουν κατανοήσει τα προβλήματα ακόμα και οι Ευρωπαίοι που είναι πιο συντηρητικοί, ότι χωρίς τις ρυθμίσεις στις αγορές θα έχουμε προβλήματα. 

Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι πολιτικοί θεσμοί στην Ευρώπη είναι πολύ πιό αργοί από τις αγορές και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι αγορές, πρόσθεσε, είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι οι πολίτες να υπηρετούν τις αγορές. Πρέπει να δούμε, είπε, πως επιβάλλεται η πολιτική επί των αγορών ώστε αυτές να μην αιχμαλωτίζουν την πολιτική ζωή, όπως σε ένα βαθμό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Σε σχετική ερώτηση εξάλλου για την απόδοση πολιτικών και νομικών ευθυνών για την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δύο εξεταστικές επιτροπές που λειτουργούν και σύντομα θα υπάρξει και μια άλλη, εννοώντας πιθανότατα αυτή για την οικονομία όπου πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, όπως η πορεία του χρέους και των στατιστικών στοιχείων. Και αναφερόμενος στο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι στην Ελλάδα για να ληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει προηγουμένως να προχωρήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε